Peru zet coca-vernietiging (even) stop

De nieuwe Peruaanse regering van president Ollanta Humala heeft deze week aangekondigd dat het voorlopig stopt met de vernietigingsprogramma van cocabladeren, de grondstof voor cocaïne. Peru is de grootste producent van cocabladeren in de wereld. De anti-drugsorganisatie van de Verenigde Naties (UNODC) heeft gezegd dat de nieuwe regering in Peru aan het onderhandelen is met de Verenigde Staten over nieuwe akkoorden voor bestrijding van cocaïne-productie. Peru produceert nu bijna net zoveel cocaïne als Colombia.

De vernietigingsprogramma’s van cocablad worden voor het grootste deel gefinancierd door de Verenigde Staten. In bepaalde gebieden wordt ontbladeringsmiddel door vliegtuigen uitgestrooid, maar dat veroorzaakt vaak scherpe protesten van de boerenbevolking. Daarom wordt coca meestal vernietigd door gespecialiseerde patrouilles van het leger, die werken met Amerikaanse informatie over de ligging van de coca-velden. Er doen vaak ook Amerikaanse agenten van de Drug Enforcement Administration (DEA) aan mee. Dat is zwaar en gevaarlijk handwerk.

Om niet te zeggen onbegonnen.

Het probleem is dat de coca groeit in onherbergzaam heuvelgebied tussen de Andes en het laagland van het Amazonebekken. De regio die de meeste coca voortbrengt ligt tussen de Apurímac- en Ene-rivieren. Daar hebben de Peruaanse autoriteiten geen controle. Guerrilla-bewegingen en drugsorganisaties hebben het daar voor het zeggen.

Het pas aangetreden hoofd van de UNODC Ricardo Soberon staat bekend als redelijk progressief. Hij erkent dat bestrijding van coca in Peru tot nu toe alleen heeft geleid tot nog meer coca-productie. In de Andeslanden kauwt de Indiaanse bevolking coca. Het is dan een milde stimulerend middel te vergelijken met koffie. De bevolking gebruikt het ook voor medicale en religieuze doeleinden. Maar het overgrote deel van de productie is voor cocaïneproductie.

De VS zeggen dat de Peruaanse regering heeft toegezegd binnenkort weer mee te doen aan de drugsbestrijding. De regeringen in de de Andeslanden zien eigenlijk niets in bestrijding van de cocaïne-producenten maar doen toch mee onder druk van de VS en omdat dat land hen economische steun biedt.

Toch is de laatste jaren de Amerikaanse regering door de Boliviaanse en Peruaanse regering steeds meer gedwongen aan de wensen van die landen tegemoet te komen.

Kijk naar een New York Times reportage over coca-bestrijding in Peru:

{youtube}Js4b5lLh730{/youtube}