Wie was de corrupte Pet?

Dinsdagmiddag is het volgende bedrijf in de trieste tragedie over lekkages bij de Amsterdamse politie. Triest, omdat al vele jaren duidelijk is dat de vermeende “Pet” (de ontslagen Jacques K.) van sommige lekken niet eens de schuldige kán zijn. En voor andere lekkages was geen bewijs. Triest ook, omdat de ware corrupte of ambtsgeheim-aan-de-laars-lappende agenten in Amsterdam nog vrij rondlopen. 

Door Wim van de Pol

Hoe Sam Klepper, Willem Holleeder, Wim Endstra en bijvoorbeeld de Hells Angels steeds prima op de hoogte waren van lopende politieonderzoeken is noch met de aanhouding van K., noch met jarenlang “onderzoek” naar K. en ook niet in het proces tegen Jacques K. verklaard.

Nadat het gerechtshof in 2010 had geconcludeerd dat er tegen K. geen zaak was, ging het Openbaar Ministerie toch nog in cassatie bij de Hoge Raad. Niet over de inhoud van de zaak maar over de vraag of het afluisteren met een speciaal geprepareerde telefoon van K. wel volgens de regels was geschied.

Om te bewijzen dat Jacques K. corrupt was, was onder leiding van de ambitieuze Amsterdamse officier van justitie Michiel Zwinkels een ‘scenario’ bedacht. Uitlokking mag je het niet noemen – dat zou Zwinkels natuurlijk nooit doen, want dat is verboden in Nederland –  maar het was eigenlijk wel gewoon uitlokking. Doel was aan te tonen dat K. politie-informatie aan een medeverdachte zou doorgeven, die dan weer via advocaat Nico Meijering naar Mink K. of Dino Soerel zou gaan.

De Rijksrecherche liet daarom de mobiele telefoon van K. prepareren, zodat die zou functioneren als afluistermicrofoon. De technische mannen zetten het apparaat aan op een middag dat K. met medeverdachten in een café zat. Maar niet alles was opgenomen en dat was volgens het hof reden om de opsporingsmethode ongeldig te verklaren. Daar was de Hoge Raad het niet mee eens. In juli 2011 verwees de Hoge Raad de zaak terug naar het gerechtshof van Amsterdam.

Vanmiddag is de vraag of het hof besluit de zaak opnieuw open te gooien door getuigen te laten horen. Of dat er alleen over de technische zaak gesproken zal worden.

De zaak blijft ernstig genoeg. Het lekken van “dodenlijsten” en geheime verbalen van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) naar de onderwereld en De Telegraaf veroorzaakte in de jaren 2000-2006 ernstige spanningen in het milieu. Misschien zijn er wel mensen geliquideerd als gevolg van deze lekkages. 

Misschien wordt het vanmiddag toch nog spannend aan de Prinsengracht. Want Jacques K. en de verdediging willen graag de gelegenheid te baat nemen om het hof verder onderzoek te laten doen naar de vraag wie er bij de politie Amsterdam nu echt de informatie liet lekken naar onderwereld en Telegraaf.

Zie ook:

Hoge Raad verwijst Pet-zaak terug