‘Philips-Rembrandt-zaak is een fake-zaak’ (UPDATE)

Tijdens de zitting voor de rechtbank van Den Bosch dinsdagmiddag, tegen Peter de J. (50) over de uit de Philips-villa gestolen kunst, zat de man die De J. vroeg met Philips contact op te nemen op de publieke tribune. Crimesite sprak met hem. 

Door @Wim van de Pol

Peter de J. staat terecht voor witwassen. Hij nam ruim een jaar geleden contact op met de conciërge van de Philips-villa met de mededeling dat iemand bereid was de stukken terug te bezorgen, die in maart 2014 werden ontvreemdt uit een villa van de familie Philips in Eindhoven. Toen de politie hem hierover vragen stelde en elf dagen in voorlopige hechtenis plaatste op verdenking van heling verklaarde De J. met naam en toenaam wie hem had benaderd over de stukken, en hem het verzoek had gedaan met de conciërge van de Philips-villa contact op te nemen. Die persoon is Toon Adriaans uit Eindhoven, een bekende figuur in het Eindhovense criminele milieu.

Criminele milieu

Toon Adriaans kreeg van kort na de diefstal, ruim een jaar geleden, van iemand het verzoek contact op te nemen over de teruggave van de kunstwerken. Hij wil niet zeggen wie dat was. Adriaans tegen Crimesite:

Ik kreeg van hem een cd met foto’s. Toen heb ik met Peer de J. contact opgenomen. Hij is oud-politieman en hij nam contact op met de Criminele Inlichtingeneenheid. Maar zij mochten niet hem praten. Toen is hij naar de conciërge van de villa gegaan. Die kwam bij de eerste afspraak niet opdagen en toen hij wel verscheen was hij niet echt geïnteresseerd. Het is ook aan de verzekeringsmaatschappij aangeboden, die waren ook niet echt geïnteresseerd. Ik denk dat het een fake-zaak is. Het zaakje stinkt. Vanmorgen las ik in De Telegraaf dat het twee maanden geleden ook aan een privé-detective is aangeboden. Ik ken een man die in de villa heeft gewerkt. Hij vertelde me dat ze van alle kunstwerken kopieën hebben.

Verzekering

Anders dan tot nu toe bekend betrof de roof meerdere schilderijen, waaronder een portret van Rembrandt’s zoon Titus, geschilderd door een leerling van de meester, en een klok. Volgens Adriaans was het helemaal geen dure klok:

Ik heb de foto laten zien aan antiekhandelaren en die schatten hem op 3.000 euro. Het was ook helemaal geen grote klok, hij was misschien 30 centimeter hoog. Hoe komt dan in de krant dat de klok 60.000 waard is?

Het Eindhovens Dagblad schatte de waarde van de kunst tezamen op 2 miljoen euro. Volgens het ED was het werk inmiddels in handen van een verzekeringsmaatschappij omdat deze al had uitgekeerd. Overigens is het niet ongebruikelijk dat gestolen kunstwerken terug worden gekocht door bemiddelaars, met als motief te voorkomen dat de werken worden vernietigd.

Niet vinden

Toon Adriaans zegt dat De J. in zijn verklaringen bij de politie zijn naam heeft genoemd. Justitie en politie claimden dat Adriaans onvindbaar was. Dat is een smoes zegt Adriaans, die is veroordeeld voor voorbereidingshandelingen in een drugszaak die nog in cassatie loopt. Hij ontkent de feiten en zegt dat de politie de zaak in elkaar heeft gezet:

Ze konden mij niet vinden. Daar moet ik echt om lachen. Ik word al getrapt vanaf mijn eerste communie. In 2006 heb ik aangifte gedaan tegen verschillende Brabantse agenten. Vanaf oktober 2012 tot en met februari 2015 heb ik negen zittingen bij het gerechtshof in Den Bosch gehad. Twee keer heb ik het hof gewraakt. Er zijn zeven advocaten-generaal met mijn zaak bezig geweest. Iedereen bij de politie in Eindhoven weet dat Geert-Jan Knoops mijn advocaat is. Ik was heel goed te vinden. Nee, ze wílden mij niet vinden.

Oud-politieman

Een pikant detail in de zaak is het gegeven dat de verdachte zelf oud-politieman is. Hij werd in 2010 ontslagen nadat hij onbevoegd was opgetreden als hulpofficier van justitie maar heeft altijd ontkend dat hij zich schuldig maakte aan overtredingen. De verhoudingen tussen de verdachte en zijn voormalige werkgever zijn slecht. De J. ging na zijn ontslag aan het werk als privé-onderzoeker, onder meer voor advocatenkantoren. Adriaans:

Ze willen Peer de J. pakken met deze zaak. Hij zit zwaar in de put. Ze willen hem kapotmaken. De man heeft niks verkeerd gedaan. En ik ook niet.

Op verzoek van Bert de Rooij, de advocaat van De J. begon de Bossche rechtbank met het horen van Adriaans. Later besloot de rechtbank  de zaak terug te verwijzen naar de rechter-commissaris, voor het verhoren van Adriaans.