PI Geerhorst neemt maatregelen (VIDEO)

In de penitentiaire inrichting De Geerhorst in Sittard zijn maatregelen genomen naar aanleiding van de gevonden mobieltjes. Luchtplaatsen zijn gehalveerd, er zijn netten opgehangen en extra detectiepoortjes geplaatst.

Weinig geloofwaardig

Daarnaast zegt de directie nog een aantal andere maatregelen te hebben genomen die ze niet in de openbaarheid wil brengen. Maar de problemen zijn nu allerminst voorbij zo stellen bewaarders tegen Crimesite naar aanleiding van een uitzending op de Limburgse zender L1 met directeur Cees Niessen. Deze stelde dat het personeelsbestand op sterkte is (zie onder). Tegen Crimesite zegt Frans Carbo van de vakbond Abvakabo over de uitingen van directeur Niessen:

Ik vind dat weinig geloofwaardig. Hij kan het wel zeggen en formeel kan er best een volledige formatie zijn. Maar ik hoor ook andere geluiden. Er zijn problemen met de inzetbaarheid. Er wordt druk op mensen uitgeoefend om terug te komen als ze ziek zijn. Mensen kunnen niet op vakantie. En als een lijn te krap is gevuld komt het personeel niet toe aan bepaalde controles, die natuurlijk wel nodig zijn.

Wapen

Bronnen zeggen tegen Crimesite dat toen de telefoontjes werden gevonden het personeel bijeen geroepen werd en er door de directie op aan werd gedrongen dat dit niet in de publiciteit mocht komen.

De vondst van de mobiele telefoons kwam publicitair op een zeer slecht moment. Op dezelfde dag bleek dat een voor moord veroordeelde gedetineerde in de gevangenis Ter Peel een wapen en munitie op cel had.