PI-medewerker vervolgd voor poging doodslag (UPDATE)

Een lid van het Interne Bijstandsteam (IBT) van de PI in Alphen aan den Rijn wordt door het Openbaar Ministerie in Den Haag vervolgd voor poging tot doodslag. Op maandag 8 juni 2015 overleed in het ziekenhuis een gedetineerde die zich in die gevangenis extreem had verzet.

Zuurstofgebrek

Het Openbaar Ministerie zegt ‘na een uitgebreid strafrechtelijk onderzoek’ te hebben besloten dat naar de dood van de gedetineerde zelf geen vervolging in te stellen. Het OM gaat er vanuit dat de man is overleden door zuurstofgebrek dat in de isoleercel moet zijn ontstaan, vlak voordat de man onwel werd.

Aanvankelijk had een medewerker van het ministerie in juni 2015 aan de media gemeld dat er sprake was van een natuurlijke dood, maar toen had het Openbaar Ministerie al een strafrechtelijk onderzoek gelast.

Procedure

Een 40-jarige man uit Gouda was op zondag 7 juni in verwarde toestand overgeplaatst vanuit een gewone cel naar een isoleercel. Dat gebeurde door vijf leden van het Interne Bijstandsteam (IBT) van de PI. Het OM stelt dat in strafrechtelijke zin de leden van het IBT het overlijden van de gedetineerde niet te verwijten valt. Hun optreden in de isoleercel ‘is geheel conform de standaard procedure verlopen’.

Getrapt

Wel vervolgt het OM één IBT-lid voor poging doodslag. Hij wordt ervan verdacht – vóór de overplaatsing begon – de man (tweemaal) in (op) zijn gezicht te hebben getrapt. Een zeer ernstig vergrijp dat wel om een strafrechtelijke reactie vraagt, aldus het OM. Omdat dit niet de doodsoorzaak is geweest, vervolgt het OM dit IBT-lid niet voor doodslag, maar voor poging doodslag.

Rookontwikkeling

Op zondag 7 juni 2015 werden de vijf IBT-leden opgeroepen omdat de 40-jarige gedetineerde naar een isoleercel moest worden gebracht. De man had die avond een raam met veiligheidsglas kapotgeslagen en tot twee keer toe brandgesticht in zijn cel. De eerste keer dat dat gebeurde, werd hij door het reguliere personeel vanwege de hevige rookontwikkeling in zijn cel direct naar een andere, naburige cel gebracht. Toen hij daarna in die cel opnieuw brandstichtte, spoot de brandweer zijn gehele cel uit voorzorg nat. Het IBT werd opgeroepen om de man – die onhandelbaar was en verward overkwam – naar een isoleercel te brengen aangezien hij een gevaar was voor zichzelf en de veiligheid in de PI. De man verzette zich hevig toen de IBT-leden zijn cel binnenkwamen voor de overplaatsing. Hierdoor ontstond er in de natte, spekgladde cel een worsteling.

Scheurpak

Nadat deze worsteling was geëindigd, is de man naar de isoleercel gebracht. Het was de bedoeling om de man op een veilige manier daar van zijn boeien te ontdoen en in te sluiten. Hiervoor geldt een vaste procedure die onder meer inhoudt dat de kleding van de gedetineerde wordt uitgedaan om bijvoorbeeld suïcide met behulp van die kleding te voorkomen. In de isoleercel ligt dan een zogeheten scheurpak klaar ter vervanging. Tijdens het uitvoeren van de handelingen die nodig zijn voordat hij op veilige wijze ontboeid kon worden, verzette de gedetineerde zich opnieuw hevig waarna hij plotseling onwel werd. Vrijwel direct hierop ging het IBT over tot een reanimatieprocedure die daarna door aanwezige brandweerlieden en vervolgens door het gearriveerde ambulancepersoneel werd overgenomen. In het ziekenhuis overleed de man echter alsnog.

Deze zaak zal waarschijnlijk in 2017 voor de rechtbank komen.