88.000 niet bestaande apps verkocht
De Duitse justitie heeft beslag gelegd op een rekening van de veroordeelde Nederlandse ondernemer Pieter Knabben. Deze zou 19,95 euro van 88.000 rekeningen hebben afgeboekt voor een app die niemand kent. Dat schrijft Emerce. K. zou zo 1,7 miljoen euro hebben buitgemaakt. In het VARA-programma Rambam, afgelopen maandag, verklaarde Knabben dat het allemaal om een misverstand ging.
Er zou geld voor zijn telecombedrijf Bridge Telecom door de Commerzbank in Lingen per abuis op zijn persoonlijke rekening zijn gestort. Maar de Commerzbank ontkent dat er een fout is gemaakt, en zegt dat alleen de rekeninghouder zelf geld kan overboeken.
App in kwestie is de Petrus Egidius Knabben Mobile App.
De app is op geen enkele site is te vinden en is door de slachtoffers ook helemaal niet besteld, zo zeggen zij.
Sommigen slachtoffers hebben niet eens een mobiele telefoon. Hoe Knabben en zijn partner (en ex-vrouw) Elisabeth Louise Maria van R. aan hun rekeningnummer zijn gekomen is nog in onderzoek.
Knabben is al jaren door allerlei media omschreven als meester-oplichter en komt ook in verschillende Nederlandse politieonderzoeken voor. In 1993 werd hij veroordeeld voor 4,5 jaar cel wegens handel in xtc. In 2000 zat hij enige jaren in België vast wegens het innen van een valse cheque van drie miljoen gulden.
Hij is in 2008 veroordeeld voor een vorm van faillissementsfraude: de feiten waren bedrieglijke bankbreuk, oplichting en valsheid in geschrifte. Knabben profileerde zich als insolventiedeskundige.
Knabben wilde onder de naam Bridge Telecom in 2010 telefoonkaarten verkopen aan gedetineerden. Bridge Telecom ging vorig jaar failliet. ‘De enige bron van inkomsten van de vennootschap lijkt de teruggave omzetbelasting”, concludeerde de curator.
In Duitsland richtte Knabben Arthur Anderson Unternehmensberatung op. Deze naam verschilt maar één letter van die van het het befaamde advieskantoor.
Bridge Telekom verliet vorig een kantoor in het Duitse Lingen, met een zekere huurschuld.
Zie Emerce.