Pleegzoon Desi Bouterse krijgt 3,5 jaar cel

Romano Meriba (foto), de pleegzoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, heeft 3,5 jaar celstraf gekregen voor een roofoverval die hij in november 2015 heeft gepleegd. Het OM had 10 jaar geëist. Meriba is eerder veroordeeld. In 2005 kreeg hij 15 jaar voor roof en doodslag. Bouterse sr. verleende hem na 6 jaar gratie

In 2002 had Meriba een granaat gegooid naar het huis van de Nederlandse ambassadeur Ruud Treffers. Ook daarvoor belandde hij in de cel.

Pick up truck

Bij de overval in 2015 op een ondernemer werd de pick up truck van Meriba gebruikt. Meriba verklaarde dat hij zijn auto had uitgeleend voor een verhuizing, maar dat werd door de rechter niet geloofd. Onderzoek toonde aan dat de pleegzoon van Bouterse de overval had beraamd en in de buurt was ten tijde van het misdrijf. De rechter veroordeelde nog drie andere mannen voor betrokkenheid bij de overval: Errol S. kreeg drie jaar, Anthony C. 3,5 jaar en Ruben S. een jaar cel. De advocaten van de verdachten voerden aan dat er tijdens de overval niets ernstigs met het slachtoffer was gebeurd en dat hij zijn geld had teruggekregen.

Doden

Bij de schietpartij die na de overval ontstond vonden twee mannen de dood door politiekogels: Melvin Tob, ook wel bekend als Stupie, en Sigmund Struiken, alias Siekie.

Dino

Dino Bouterse (foto onder), een andere zoon van de Surinaamse president, werd door agenten van de Amerikaanse DEA in 2013 opgepakt in Panama op verdenking van wapenhandel en drugshandel. Hij werd in de VS veroordeeld tot zestien jaar cel. Bouterse had een plea bargain (een gedeeltelijke schuldbekentenis) afgesloten in ruil voor een strafreductie.

Desi Bouterse zelf staat op nummer 5 in de Crime Top 100.