Kasteelmoord-verdachte in Ploegstra-zaak

De recentelijk aangehouden growshop-eigenaar Evert de C. uit het Zeeuwse IJzendijke is ook in verband gebracht met de verdwijning van Herman Ploegstra die in 2010 verdween. Er zijn getuigen in het dossier Ploegstra die beweren dat Herman contacten zou hebben gehad met De C. Dat staat te lezen in het boek Cold Cases

Kermis

Een collega: ‘Ik heb Herman en Evert jaren geleden samen op de kermis gezien in IJzendijke. Ik denk dat als je contacten hebt met Evert je daar volgens mij nooit vanaf komt. Ook toen John Heijboer vermist werd, was bekend dat hij met Evert omging. Ik kan mij herinneren dat de naam van Evert ook wel genoemd werd door Herman in gesprekken’.

 

Volgens de krant Het Laatste Nieuws dat het bericht over de arrestatie van de C. publiceerde is hij door de Nederlandse politie in verband gebracht met twee moorden. Dat zou kunnen duiden op de zaken van Ploegstra en Heijboer. John Heijboer uit Oosterhout verdween op 23 augustus 2005 spoorloos. Heijboer zat verwikkeld in een enorme drugszaak die speelde in het Antwerpse. De bekende Antwerpse advocaat Pol Vandemeulenbroecke was enige tijd verdachte. De Nederlander Martin K. en de Belg Guy de Gres waren hoofdverdachten.  

Kleerkast

Een andere getuige uit het Ploegstra-dossier: ‘Het viel me op dat Herman een avond erg amicaal optrok met een groep mannen waaronder Evert en ene Yves, een kleerkast uit de grensstreek die een eind boven Evert uitsteekt.’ Hermans vrouw Sandra zegt dat haar man Evert inderdaad kende, maar alleen omdat hij iedereen kende die weleens in het plaatselijke café kwam. Ondanks het feit dat meerdere getuigen de contacten met de growshop-eigenaar noemen, is De C. nooit gehoord door de Zeeuwse politie.

Overlevering

De Criminele Inlichtingen Eenheid had over Herman Ploegstra geen aantekeningen, maar over de C. dus wel. Op 6 september neemt de overleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam een beslissing over het overleveringsverzoek van de Belgen.