Politicus pleegde mogelijk meer plofkraken

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of een drietal verdachten van een voorgenomen plofkraak in Druten meer geldautomaten heeft proberen op te blazen. Een van de verdachten is Steven K. (foto), voormalig kandidaat-raadslid van de lokale partij Stadsbelang Utrecht. 

De 30-jarige K. werd op 24 februari van dit jaar aangehouden samen met Jackie E. (23) en Abdel T. (24). De laatsten hadden op die dag een ruit van de plaatselijke Albert Heijn vernield om zich zo toegang te verschaffen tot de supermarkt. Ze zouden het voorzien hebben op de pinautomaat van de ING. Maar voordat ze deze konden opblazen werden ze ingerekend door de gealarmeerde politie. Korte tijd later hield de politie ook K. aan. Hij werd even verderop slapend aangetroffen in een bestelbusje van zijn bedrijf. het OM verdenkt hem ervan de vluchtauto te hebben geregeld. Ook zou hij de andere 2 verdachten naar Druten hebben gereden.

Verkenningen

Volgens het AD Utrecht onderzoekt het OM of de 3 ook te linken zijn aan andere plofkraken. De krant schrijft dat volgens het OM wel vaststaat dat de verdachten op andere locaties verkenningen hebben uitgevoerd, om er zo achter te komen of deze locaties geschikt zouden zijn voor het plegen van een plofkraak.

Hypo

De advocaat van K. vindt het dossier ‘erg vaag’ en spreekt tegen dat K. betrokken zou zijn bij plofkraken. ‘Hij heeft last van diabetes en had een hypo. Daarom lag hij in die bus, want hij kon niet verder rijden.’ Verdachte Jackie E. zou een bekennende verklaring hebben afgelegd, maar volgens zijn advocaat is er van een mislukte plofkraak geen sprake.

Lijsttrekker

K. stond tiende op de kieslijst van de lokale partij Stadsbelang Utrecht Na zijn arrestatie liet hij aan lijsttrekker Cees Bos weten dat hij afstand deed in het geval dat hij gekozen zou worden. De partij kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar bijna 4300 stemmen, goed voor 1 zetel. K. zou dus sowieso niet in de gemeenteraad gekomen zijn.