Politie: Amsterdammer plaatste handgranaat in Breda

De politie heeft dinsdag een 28-jarige Amsterdammer gearresteerd omdat hij in mei van dit jaar een handgranaat zou hebben neergelegd bij een bandenbedrijf in Breda. Hij werd door een arrestatieteam in zijn woning van zijn bed gelicht. De politie onderzoekt in de zaak een moordpoging en vijf andere incidenten. Volgens verschillende bronnen houden deze incidenten verband met een grote ruzie over geld die is ontstaan binnen de groep van Roger “Piet Costa” P.. De politie zegt dat het doelwit van de incidenten in Breda een 40-jarige Bredanaar en zijn familie lijkt te zijn.

Kogelinslagen

De handgranaat werd bij het bandenbedrijf in Breda neergelegd op zaterdagavond 29 mei 2021.

Op zondag 18 oktober 2020 werd op de Bruno Renardstraat in Breda omstreeks 19.30 een inmiddels 40-jarige Bredanaar voor zijn woning beschoten. Hij rende weg en werd niet geraakt. In de gevel van zijn woning werden meerdere kogelinslagen aangetroffen. Het rechercheonderzoek leidde op 26 februari 2021 tot een doorbraak. Op bevel van de officier van justitie werd die dag in Amsterdam een inmiddels 23-jarige man als verdachte van de schietpartij aangehouden. Hij is op dinsdag 30 november jl. door de rechtbank in Breda tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor poging tot moord.

Explosieven

In de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 oktober 2020 werden bij een bakkerij aan de Baliëndijk een handgranaat en enkele patronen aangetroffen. In de nacht van 21 op 22 januari 2021 zijn een explosief en enkele hulzen gevonden bij een bandenbedrijf aan de Kleine Krogt in Breda. Bij beide bedrijfspanden zou de 40-jarige Bredanaar en zijn familie zakelijke belangen hebben.

Afpersingspoging

In Oudenbosch vond op 25 februari 2021 een vierde incident plaats. Op het adres van een broer en schoonzus van de 40-jarige Bredanaar kwamen drie mannen langs die geld eisten. Als er niet betaald werd zouden er ernstige consequenties volgen. Er volgden al snel drie arrestaties, een 36-jarige man uit Hoef en Haag en twee mannen uit IJsselstein (34 en 36 jaar).

In de nacht van 22 op 23 mei 2021 is er om 00.40 gebeld door een anonieme melder dat er opnieuw een explosief tegen de bakkerij geplaatst was aan de Baliëndijk in Breda. Het bleek te gaan om een granaat. Na dit voorval werd de zaak door de burgemeester gesloten, begin december is deze op last van de rechter weer geopend.

En op zaterdag 29 mei 2021 werd omstreeks 23.30 anoniem bij de politie een melding gedaan dat bij het bandenbedrijf aan de Kleine Krogt opnieuw een explosief lag. Ter plaatse bleek er inderdaad een handgranaat te liggen. Voor deze zaak is vanmorgen in Amsterdam de 28-jarige man aangehouden.

Vete

Bronnen stellen dat de incidenten voortkomen uit een bloedige vete tussen personen die vroeger samen grootschalig in cocaïne handelden. Een van hen zou honderden miljoenen hebben gestolen van de groep. Deze Ali D. zou vervolgens met enkele medestanders onderdak hebben gezocht in Dubai. Het doelwit in Breda zou in verband zijn gebracht met de groep van Roger P..

Inmiddels staan P. en een groep medeverdachten terecht voor grootschalige cocaïnehandel maar ook in een zaak waarin ze worden verdacht van het plannen van moordaanslagen en andere gewelddadige feiten in verband met “martelcontainers” die werden gevonden in Wouwse Plantage.

Zie ook:

Handgranaat bij bakkerij Breda, ‘mogelijk verband met cocaïneconflict’

Bredanaar ernstig bedreigd in conflict Piet Costa (UPDATE)