‘Politie-app gevoelig voor hacken’

De app waarmee agenten persoonsgegevens op kunnen vragen, is gemakkelijk te kraken. Dat stellen ict- en privacydeskundigen tegenover het AD. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat agenten de telefoon ook voor privédoeleinden gebruikt mogen gebruiken.

Daardoor zullen agenten ook apps op hun telefoons zetten voor privégebruik, zoals spelletjes. ‘De politie-app zélf mag goed beveiligd zijn, maar via andere apps kunnen hackers de telefoon toch binnendringen en gevoelige informatie bekijken’, stelt Jaap-Henk Hoepman, directeur van het Privacy & Identity Lab van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Persoonsgegevens opvragen

Hetzelfde risico bestaat als agenten verkeerde websites bezoekt. De politieagent hoeft niet eens te merken dat er iemand anders in zijn telefoon kijkt. Met de app kunnen agenten op basis van een naam en een geboortedatum onder meer een pasfoto van een rijbewijs opvragen, of persoonsgegevens als een adres, openstaande boetes of een strafblad inzien.

De politie stelt dat de app heel goed is beveiligd. Daarnaast is het zakelijke deel – waar gegevens opgevraagd kunnen worden – en het privédeel op de telefoon gescheiden: de politieagent moet apart inloggen als zakelijke gebruiker. ‘Daardoor is het veel lastiger om in te breken en gevoelige informatie te bekijken’, aldus een politiewoordvoerder in de krant.