Politie bekijkt ook andere bitcoinzaken

Het politieteam dat onderzoek doet naar de afpersing van de Jumbo kijkt ook naar eerdere zaken waarin bitcoins werden geëist. Het gaat onder meer om een brandstichter die in 2013 bitcoins vroeg in Liederholthuis, bij Zwolle. Er is in deze zaak nooit iemand opgepakt.

Afgelopen week werd bekend dat de Jumbo wordt afgeperst. Bij een filiaal in Groningen ging in de afgelopen maanden al eens een bom af, een andere werd onschadelijk gemaakt. Een filiaal in Zwolle kreeg een felicitatiekaart met een explosieve stof. De afperser vraagt een ‘substantieel bedrag’ in bitcoins.

200 euro aan bitcoins

De politie zei afgelopen week op de persconferentie dat het de eerste keer was dat er om bitcoins werd gevraagd, maar dat blijkt niet zo te zijn. In april 2013 werden twee carports en een auto in brand gestoken, schrijft dagblad De Stentor. De volgende dag kregen de bewoners van de straat een brief in de bus, waarin stond dat ze 200 euro aan bitcoins moesten overmaken. De auto van wie niet betaalde zou ook in brand worden gestoken.

De Groningse politie bekijkt of deze zaak en de afpersing van de Jumbo iets met elkaar te maken hebben. Daarnaast zijn er de afgelopen week tientallen tips binnengekomen waarbij meer afpersingszaken worden aangehaald waarbij bitcoins werden gebruikt. Ook die gevallen worden onderzocht.