Politie betaalt tonnen voor camerabeelden

De politie betaalt honderdduizenden euro’s per jaar om beelden van bewakingscamera’s te kopen van banken. Ook wordt er fors betaald aan telecombedrijven voor gespreksgegevens. De politie moet voor de gegevens betalen als een bank zelf niet het slachtoffer is van een misdrijf.

Dat zeggen het Openbaar Ministerie en de Politie tegen De Telegraaf. Zowel de politie als het Openbaar Ministerie betalen voor de beelden, afhankelijk van in welke fase de zaak is. Het OM vraagt de beelden regelmatig op als de verdachte al wordt vervolgd. Dan draait het OM op voor de kosten, het afgelopen jaar ging het om 270.000 euro.

Politie vraagt vaker

‘Maar veel vaker worden de camerabeelden opgevraagd in de opsporingsfase en dan is het de politie die daarvoor betaald’, aldus een woordvoerder van het OM tegen De Telegraaf. Het is niet duidelijk wat de politie kwijt is aan de beelden.

Drempel tegen onnodig opvragen

De banken vragen geld omdat ze willen voorkomen dat politie en justitie onnodig beelden opvragen. ‘Want het kost natuurlijk wel tijd en menskracht voordat de opnamen gevonden zijn’, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Het OM zegt dat de beelden alleen worden opgevraagd ‘als we denken dat het ons op weg helpt een zaak op te lossen’. ‘Als daar kosten mee gemoeid zijn, is het niet anders.’