Politie bevrijdt 13-jarige Genkse jongen na 42 dagen gijzeling (UPDATE)

Een 13-jarige jongen die in de nacht van 20 op 21 april thuis ontvoerd werd, is zondagnacht na 42 dagen te zijn vastgehouden bevrijd. Dat meldt het parket van Limburg. Bij een grote politieactie op twaalf plaatsen in de provincies Limburg en Antwerpen werden vervolgens zeven verdachten opgepakt. Het parket zegt dat het gaat om “een zeer professionele criminele bende”.

De Koerdische jongen werd in de bewuste nacht door meerdere zwaargewapende en gemaskerde mannen ontvoerd uit zijn ouderlijk huis in Genk. Bij de zeer gewelddadige ontvoering zouden ook enkele andere mensen bedreigd zijn.

5 miljoen euro losgeld

Het parket onderzocht in eerste instantie of er een verband was met het drugsmilieu, aangezien familieleden van de jongen in het verleden voorkwamen in enkele drugsdossiers. Over of de criminele organisatie in de drugs- of wapenhandel zit, doet het parket geen uitspraken. De kidnappers vroegen 5 miljoen euro losgeld, deels in cash en deels in goud te betalen. Daarover zou de afgelopen weken in alle stilte intensief onderhandeld zijn.

Het parket Limburg in Hasselt wil niet zeggen of het losgeld ook betaald is. Andere Belgische media meldden dat het losgeld (deels) betaald zou zijn, maar dat zou niet hebben geleid tot de vrijlating van de jongen. Hoe en waarom het slachtoffer zondagnacht dan in vrijheid kwam, is niet duidelijk. Politie en gerecht benadrukken dat ze de gijzeling ‘met de nodige omzichtigheid hebben behandeld’ om ‘de jongen niet in gevaar te brengen’. Zijn veiligheid stond telkens voorop.

Grote politieactie

Pas nadat het slachtoffer rond middernacht in veiligheid was gebracht, pakte de politie zondagnacht tussen 02.00 en 06.00 bij een grote actie in Houthalen, Maaseik, Genk en Antwerpen zeven verdachten op. In Antwerpen vonden er vier huiszoekingen plaats. Er worden in verband met het lopende onderzoek geen mededelingen gedaan over wat er bij de huiszoekingen is gevonden. Het parket zegt dat het gaat om “een zeer professionele bende”.

Volgens de VTR zijn de meeste gearresteerde verdachten geradicaliseerde moslims. Een van de verdachten zou Khalid Bouloudo zijn, één van de meest beruchte moslimextremisten van België. Het parket van Limburg kon dat niet bevestigen. (tekst loopt door na de advertenties).

‘Heel sterke jongen’

Er was meerdere malen telefonisch contact tussen de criminele organisatie met de familie. De ontvoerders leverden ook tweemaal bewijs dat de jongen nog in leven was. Met de jongen gaat het volgens het parket “verrassend goed”. ‘Het is een heel sterke jongen. Hij zal hier mentaal wel een weerslag van ondervinden, maar vannacht was iedereen positief verrast over hoe hij omging met wat hem overkomen is.’

Bij het grootschalige politieonderzoek naar de ontvoering waren ruim 100 mensen betrokken. Ook politiediensten uit Nederland, Frankrijk en de VS hielpen mee.

Cocaïnesmokkel

De Belgische justitie meldt niet waarom de ontvoerders juist deze jongen hebben ontvoerd. Volgens Belgische media werd de criminele organisatie van de Koerdische familie T. in januari 2019 veroordeeld voor het smokkelen van cocaïne naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Zweden en Hongarije.

M.T. (de oom van de jongen) werd in 2019 veroordeeld tot vijftien jaar cel vanwege cocaïnesmokkel. Zijn broer E.T. (vader van de ontvoerde jongen) kreeg in dezelfde zaak zes jaar cel. Ze gebruikten koeriers die met speciaal beveiligde auto’s reden, de coke zat verstopt in goed verborgen ruimtes. De drugs gingen via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam.