Politie blundert met anonieme brief (VIDEO)

Een keiharde, gewelddadige overval op een bloemenhandelaar in 2003. Een anonieme brief met de naam van de dader, die op een presenteerblaadje wordt aangereikt. Toch duurt het nog tot 2017 voordat de dader wordt opgepakt. Een opmerkelijke misser van de politie in Zwolle.

De 79-jarige bloemenhandelaar Gerrit van Ittersum wordt in 2003 thuis overvallen. Als hij ’s nachts in zijn bed ligt, wordt hij door twee mannen vastgebonden met tape, geslagen, met een mes gestoken en gedwongen geld af te geven. Geld dat er niet is. De daders vertrekken zonder buit.

Brief

De politie stelt sporen veilig maar die matchen op dat moment niet met een verdachte. Het onderzoek loopt dood. Maar een jaar na de overval komt er plotseling een anonieme brief (foto rechts) binnen. Daarin wordt een Engelse naam genoemd van een man die één van de daders zou zijn van de overval. En dan gebeurt er iets vreemds. In plaats van de man op te sporen en te horen, verdwijnt de brief in het archief omdat er volgens de politie ‘onvoldoende aanknopingspunten in zitten om verder onderzoek te doen’.

Cold Case

Een cold case team gaat in 2014 weer aan de slag met de overval. En dan blijkt dat een DNA spoor dat destijds werd gevonden in het huis van de bloemenhandelaar, te matchen met een Nederlandse man in de DNA-database van het NFI. Deze 34-jarige man uit Enschede wordt aangehouden en vervolgd, maar door de rechtbank vrijgesproken.

Engeland

Dan besluit het politieteam de DNA-sporen ook eens door de internationale databanken te halen. En zie daar: er volgt een match met een 39-jarige Britse verdachte. De man is in Engeland aangehouden en uitgeleverd aan Nederland. En wat blijkt? Het is de man die in 2004 al werd genoemd in de anonieme brief als de dader. Dertien jaar te laat wordt hij eindelijk aangehouden.

De politie wil nu alsnog weten wie de schrijver van de anonieme brief was. Het slachtoffer is inmiddels aan ouderdom overleden en maakt het niet meer mee. Hij sleet zijn dagen in een verzorgingstehuis omdat hij na de overval niet meer thuis durfde te wonen, zolang de daders niet waren gepakt.