Politie-chef Ad Smit: ik moest kopje kleiner

De gevallen en van verduistering verdachte politiecommissaris Ad Smit, voorheen districtschef in Amsterdam-Zuidoost, heeft een éénmalig interview gegeven, aan De Telegraaf. Hij ziet zijn strafrechtelijke vervolging als een persoonlijke afrekening tegen hem. Door politie-collega’s.

Smit doet een aantal opmerkelijke uitspraken in De Telegraaf. Smit:

Het is volgens mij pure jaloezie, omdat ik al die jaren uitstekende resultaten behaalde met mijn district, zowel financieel als wat betreft de criminaliteitscijfers. Daarom moet ik een kopje kleiner worden gemaakt. Na de reorganisatie van de Nationale Politie moest ik na 23 jaar met uitstekende beoordelingen opnieuw solliciteren naar mijn baan als districtschef. In een uur tijd moest ik tegen een paar onbekende collega’s van buiten Amsterdam uitleggen waarom ik de geschikte kandidaat was. Dat heb ik geweigerd en dat is me niet in dank afgenomen.

De hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg heeft aangifte tegen Smit gedaan. Smit houdt nog wat kruit droog om terug te slaan naar zijn collega’s die volgens hem boter op het hoofd hebben:

Ik kreeg ontelbare verzoeken van collega’s uit alle rangen en standen of ik kaartjes kon regelen. De Rijksrecherche wil heel graag weten voor wie, maar dat lijstje houd ik nog even voor me.

Er loopt overigens een intern onderzoek naar deze collega’s.

Smit legt in de krant ook een beetje uit hoe het nu zat met de gratis kaartjes voor evenementen die hij uit politiebudget liet betalen/betaalde:

Als districtschef had ik een eigen budget, met daarin ook een post representatie. Daar vallen ook kosten onder voor bijvoorbeeld jubileumfeestjes voor personeelsleden. Op dat budget kocht ik in nauw overleg met de korpsleiding jaarlijks zes en later vier seizoenkaarten van Ajax. Zelf maakte ik er geen gebruik van, omdat ik meestal op voetbaldagen toch wel als een van de politiecommandanten in uniform in de ArenA was. Maar collega’s, die extra werk hadden verricht, of relaties uit de lokale politiek, mochten dan met die kaarten een thuiswedstrijd van Ajax bezoeken. De genodigden namen ook wel vrienden of familie mee. Ook mijn familie mocht wel eens mee.

Voor alle duidelijkheid; de seizoenskaarten waren dus door de politie betaald en niet gekregen van Ajax of de ArenA. Die directies hebben ook nooit gepoogd gunsten of iets dergelijks van de politie te verkrijgen. Sterker nog, jaar na jaar moest ik ze vertellen dat de politie de inzet in de ArenA verder zou afbouwen, waardoor er steeds meer dure beveiligers moesten worden ingehuurd. Ik vond en vind het belangrijk dat je als politieman je netwerk ook eens op een andere manier ontmoet dan aan een vergadertafel. Ik deed dat met behulp van vier tribunekaarten. De korpsleiding betaalde uit het representatiebudget 85.000 euro voor een luxe sloep, waar de gewone diender niets aan heeft.

Zie ook:

Politiecommissaris wordt strafrechtelijk vervolgd (UPDATE)

Politietop gratis naar voetbalwedstrijden

Politiecommissaris verdacht van verduistering