Politie doet getuigenoproep in Zaak-Leemans (UPDATE)

In verschillende media in Nederland en België heeft de politie een nieuwe oproep gedaan om informatie over de verdwijning van de Belg Jelle Leemans (27) uit Rumst. Volgens de politie van Roosdendaal was hij vermoedelijk betrokken bij een ripdeal.

Verdachten

Er zijn twee verdachten in beeld maar die zijn vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De politie denkt dat er mensen zijn die meer weten over de verdwijning. Leemans verdween in 2013 nadat hij op 21 november hij in Roosendaal was geweest, mogelijk om te spreken over een softdrugs-deal. De politie weet dat rond 11.30 zijn witte Audi A3 Break op de Sint-Jobsesteenweg in Brasschaat in zuidelijke richting reed. Hij werd toen gevolgd door een Peugeot Partner met Nederlands kenteken. De Audi is aan het begin van de middag geparkeerd in Merksem. Of Leemans dat zelf heeft gedaan is niet zeker. In de auto lag het restant van een broodje waarop dna zat van Leemans en van een onbekende vrouw.

Een jaar geleden is bij Breda een auto opgedregd in het onderzoek Leemans.

Leemans’ moeder zegt tegen het Belang van Limburg: ‘Jelle moest voor zijn werk vaak naar Nederland, waar hij met foute mensen in contact is gekomen’.

Kobus Lorsé

Volgens die Belgische krant vermoedt de politie nu dat het waar is wat de Nederlandse zigeunerkoning Kobus Lorsé (foto rechts) enkele jaren geleden in een interview met Panorama zei:

Jelle Leemans werkte voor een Belgische groepering die wiet verhandelde in België. Hij deed zaken met mijn schoonzoon John, die in zijn autohandel en wietbusiness op een zijspoor werd gezet door zijn compagnon Eduard F., een man die bekendstaat als een crimineel die drugs steelt van andere benden. Eduard F. en zijn mensen lichtten de groep van Leemans voor 15 kilo op. Nadien lieten ze hem verdwijnen.

Eduard “Brutus” F. is één van de verdachten in de zaak Leemans geweest die de politie heeft vrijgelaten. De schoonzoon waar Lorsé op doelt is John Wassink (foto links), een criminele autohandelaar uit Roosendaal en zakenpartner van Brutus F.. Wassink is in 2014 ook vermoord. Lorsé beweert dat Wassink door F. is vermoord omdat hij kennis had over de verdwijning van Jelle Leemans. Lorsé:

Ik heb gehoord van F. en van John dat die Belgen voor 15 kilo zijn opgelicht. Die zaak is helemaal uit de hand gelopen. Naar mijn gevoel wist John gewoon dat hij een zwaar probleem zou krijgen. De laatste dagen heb ik daarover nog met hem gesproken. Ik voelde dat hij wist dat hij een afrekening tegoed had.

Overigens is Lorsé formeel nog verdachte van die moord, maar er is hiervoor nauwelijks bewijs op tafel gekomen. Hij is in die zaak niet gedagvaard door het Openbaar Ministerie. Onlangs werd bekend dat de politie een nieuw en onbekend dna-spoor heeft gevonden in die zaak.