Politie gaat criminaliteit voorspellen met big data

Vier grote steden beginnen een pilot om het computermodel te testen dat de Amsterdamse politie heeft ontwikkeld om criminaliteit te voorspellen. Het model geeft volgens de ontwikkelaars ‘goede resultaten’. Het algoritme voorspelt op basis van bekende gegevens de kans op bijvoorbeeld een inbraak in bepaalde wijken, waardoor de politie gerichter agenten in kunnen zetten.

Dat meldt het Financieele Dagblad donderdag. Welke steden met de pilot starten, is niet bekend. Er zou ook interesse zijn uit Antwerpen, Canada en Turkije.

250 kenmerken

Het systeem is sinds 2012 in ontwikkeling bij de politie Amsterdam. In het systeem is de kaart van Amsterdam verdeeld over verschillende vlakken van 125 bij 125 meter, door een raster over de kaart heen te leggen. Op basis van de kenmerken van een vlak wordt bekeken of een inbraak voorspeld kan worden.

Informatie over criminaliteit, zoals inbraken, wordt gekoppeld aan zo’n 250 kenmerken van de wijk. Het gaat om onder meer het aantal uitkeringen, leeftijd en geslacht van de inwoners, maar ook om het aantal gokhallen, cafés en seksclubs. Daarnaast wordt bekeken hoeveel veroordeelde criminelen en verdachten in de buurt wonen. Het model krijgt regelmatig een update, en het algoritme zou daarmee inbraken kunnen voorspellen voor de komende twee weken.

Verbeteren met gps-data

Het systeem wordt nu voornamelijk gebruikt om woninginbraken en straatroven te voorspellen. Maar het kan ook ingezet worden voor zakkenrollers, bedrijfsinbraken en fietsendiefstallen. De Amsterdamse politie hoopt het systeem in de toekomst te verbeteren door sneller te updaten. Daarnaast wordt mogelijk de gps-data van surveillerende agenten gebruikt om te bekijken of de criminaliteit daalt in wijken waar agenten aanwezig zijn.

Bekijk hieronder een reportage van het programma Factcheckers over het systeem.