Politie gaat zelf drugs testen

Na een proef van twee jaar gaat de politie binnenkort zelf drugs testen. Nu doet alleen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dit. Dat schrijft De Telegraaf. Voordeel is dat een zaak sneller voor de rechter kan komen.

Rechter

De proef is samen met het Openbaar Ministerie en het NFI uitgevoerd. In het nieuwe systeem doen agenten op een politiebureau een test en daarna stelt het NFI via een beveiligde verbinding met het politiebureau een eindrapport op. Dat oordeel van het NFI kan dan voor de rechter gelden als bewijs.

Magnetron

De politie onderzoekt nog of de tester in de toekomst ook op locatie kan worden gebruikt, bijvoorbeeld bij grootscheepse controles of drugsacties. Het apparaatje is een gaschromatograaf-massaspectrometer (GC-MS). Het toestel verhit een kleine hoeveelheid drugs als een soort magnetron. Het stofje valt dan uiteen in verschillende componenten die het apparaat snel kan identificeren.

Schiphol

Het NFI kampt met groot capaciteitsgebrek en wachtlijsten. Hierdoor duurt het lang voordat de rechtbank kan vaststellen of in beslag genomen drugs werkelijk positief test en wat de zuiverheid is.

Drugstesten op Schiphol door het NFI zijn eerder dit jaar gestaakt, aldus De Telegraaf.

Politiemensen moeten eerst een tweedaagse cursus volgen voordat ze de testen mogen uitvoeren.