Politie gebruikt vingerafdruk in paspoort niet

De politie maakt in Nederland niet of nauwelijks gebruik van de mogelijkheid om vingerafdrukken in paspoorten te controleren. Ook op Schiphol, bij de grens en in het buitenland worden deze biometrische gegevens nooit bekeken.

Vingerafdrukken verplicht

Sinds 2009 zijn burgers verplicht om vingerafdrukken af te staan voor in het paspoort. Dat was toen in verband met Europese afspraken, onder meer naar aanleiding van de aanslag op het World Trade Center in 2001. Ook wilde men er identiteitsfraude en lookalike-fraude mee tegengaan. Hiervoor werden in Nederland 4800 vingerafdrukscanners aangeschaft, ter waarde van een geschatte 32 miljoen euro.

Nooit controle

Uit navraag van de NOS bij de marechaussee en het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt nu dat vingerafdrukken in paspoorten bij Schiphol, bij de grens en in het buitenland nooit worden gecontroleerd. Vanwege technische of politieke redenen kunnen of mogen de vingerafdrukken niet worden bekeken.

Uitdraai bij lijk

Ook de politie maakt geen gebruik van de mogelijkheid om vingerafdrukken in het paspoort te bekijken, omdat hier wettelijk geen toestemming voor is. Een geplande database met alle vingerafdrukken van burgers, waar de politie in zou kunnen zoeken, is er nooit gekomen. Het Europese Hof oordeelde dat dit in strijd is met de privacy. Alleen in het geval er een lijk is gevonden, kan de politie om een uitdraai van de vingerafdrukken in het paspoort vragen. Maar de politie kan niet zeggen of dit in de praktijk ook gebeurt, laat ze de NOS weten.