Politie hielp 300 Nederlanders met gijzelsoftware

De politie heeft in het No More Ransom-project sinds de oprichting in 2016 ruim 300 Nederlanders geholpen met het verwijderen van de beruchte Gandcrab-ransomware. Slachtoffers hebben daarmee zo’n 162.000 euro aan te betalen losgeld bespaard.

No More Ransom

Dat schrijft de politie in een evaluatie. Bijna 200.000 Nederlanders hebben het platform geraadpleegd. Hoeveel mensen er precies zijn geholpen door het project is onzeker maar de politie stelt wel dat meer dan 300 Nederlandse slachtoffers van Gandcrab zijn geholpen. De Nationale Politie werkt internationaal samen met andere landen en Europol. Wereldwijd trok No More Ransom 2,5 miljoen bezoekers, volgens cijfers van Europol.

Losgeld

Als een computer is geïnfecteerd door gijzelsoftware vragen criminelen losgeld om de systemen weer aan de praat te krijgen. Criminelen vroegen in Nederland minimaal 600 euro losgeld. Verschillende Amerikaanse gemeentes betaalden dit jaar losgeld. De Nederlanden politie adviseert dit nooit te doen.

De politie werkt in Nederland samen met securitybedrijven als McAfee en Kaspersky. Er worden tools aangeboden: een combinatie van technische hulpmiddelen en in beslag genomen sleutels. Overigens zijn er meer vormen van gijzelsoftware in Nederland verspreid zoals Wannacry.

Soms worden criminele organisaties die actief zijn in de gijzelsoftware opgerold. Ook Noord Korea doet aan hacken met dergelijke software.