Politie in 174 gemeenten te vaak te laat

Het lukt de politie in 174 gemeenten niet vaak genoeg om op tijd te komen. Dat meldt de RTL Nieuws zaterdag. Vorig jaar lag dat aantal op 171 gemeenten, drie gemeenten minder dan dit jaar. De politie komt landelijk in 92,3 procent van de gevallen wel op tijd.

Volgens de richtlijnen moet de politie in 90 procent van de gevallen binnen 15 minuten aanwezig zijn als er een melding van een noodgeval wordt gedaan via 112. Vorig jaar zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie nog dat de norm voor het einde van 2012 gehaald moest worden. Dat is niet gelukt. 

In 40 gemeenten deed de politie in meer dan 20 procent van de gevallen er langer dan 15 minuten over om op de bestemming aan te komen. Een van de oorzaken zou zijn dat bepaalde gebieden lastig te bereiken zijn. Bruggen, tunnels en B-wegen zouden voor veel vertraging zorgen.

De politie noemt de provincie Zeeland, waar de norm wat lager ligt omdat het gebied erg uitgestrekt is. De politie houdt daar in sommige gevallen telefonisch contact als het te lang duurt voordat de agenten aankomen.

Opstelten hoopt dat nieuwe maatregelen de aanrijdtijden kan verkorten. Zo krijgen alle eenheden – ook eenmanssurveillanten en agenten te fiets – de meest urgente meldingen binnen. Samenvoeging van de meldkamers moet de tijd ook verkorten.

Bekijk hier in hoeveel van de gevallen de politie te laat is in jouw gemeente.