Politie in Brabant heeft eigen drugslab

De politie in Zuid-Oost Brabant heeft een eigen drugslab. Daar krijgen politieagenten uitgelegd hoe xtc en speed worden gemaakt, zodat ze de aanwezigheid van zo’n lab kunnen herkennen.

Opgerold

In 2017 werden er door de politie in Oost-Brabant twee keer zoveel drugslabs opgerold als in een ander jaar. De politie blijkt zelf ook een geheim drugslab te hebben, zodat agenten kunnen leren wat ze aantreffen als ze een lab binnenstappen. ‘Als je niet weet waar je op moet letten, dan zie je het ook niet’, vertelt de politieman die het lab beheert in het Brabants Dagblad.

Alle spullen die in het lab van de politie staan, zijn in beslag genomen bij eerder opgerolde drugslabs. Omdat Nederland wereldwijd de nummer één producent van xtc is, bracht de agent een bezoekje aan politiekorpsen van Chili tot Australië. Hij spijkerde ze bij over hoe de pillen worden gemaakt.

Doden

Elk jaar vallen er volgens de politie wel een aantal doden bij de productie van xtc of speed door criminelen. Dit gebeurt vooral bij het koken van de grondstoffen, om te komen tot amfetamine-olie. Criminele producenten komen soms om het leven door de giftige dampen. De politieman: ‘Vaak dragen die mannen geen gasmaskers en werken ze in afgesloten ruimtes. Ze willen natuurlijk niet dat iemand in de omgeving iets ruikt. Daardoor vallen er elk jaar wel een aantal doden. In november vorig jaar kwamen er in Kaatsheuvel nog twee koks om het leven.’

Overdosis

De politie geeft aan dat xtc-labs brandbaar kunnen zijn bij het gebruik van waterstof, ook wordt er soms verkeerd gemengd in de pillen, waardoor een gebruiker een overdosis kan krijgen door een te grote hoeveelheid MDMA in de pil. De politieman legt in de krant uit dat het produceren van xtc niet ingewikkeld is. Het productieproces duurt maar 24 uur.