Politie: invallen bij leden harde kern Feyenoord

Vrijdagochtend zijn elf leden van de harde kern van Feyenoord aangehouden, zo zegt de politie. Ze worden verdacht van bedreiging, belediging, intimidatie en brandstichting. Het gaat onder meer om het tonen van schokkende spandoeken die werden getoond bij de Conference League-finale in Tirana, de bekladding van de woning van een wethouder en de bekladding en brandstichting bij de sportschool van de voorzitter van de Roze Kameraden.

Voordeur eruit

Een team van rechercheurs van de Rotterdamse politie was speciaal vrijgemaakt en heeft anderhalf jaar onderzoek gedaan naar allerlei misdrijven van de Feyenoord-aanhang. Vorig jaar werden hier al 45 verdachten voor aangehouden.

De elf zijn komend weekend niet aanwezig in de Kuip, waar Feyenoord tegen Ajax speelt.

Op elf huisadressen ging vrijdagmorgen met een klap de voordeur eruit en traden arrestatieteams binnen. De verdachten zijn mannen tussen de 21 en 36 jaar uit Rotterdam, Den Haag, Arnemuiden, Uden en Rijswijk.

Dochter burgemeester

Op de spandoeken die mei vorig jaar in Tirana aan het publiek en op social media werden getoond stonden grove beledigingen en doodsbedreigingen aan het adres van burgemeester Aboutaleb, zijn dochter, en aan de voorzitter van de Roze Kameraden Paul van Dorst. Ook werd het pand van het Rotterdamse COC beklad.

De politie reageert fel op deze intimidaties en op zich kleine misdrijven. Een woordvoerder: ‘Het gaat om juridisch gezien kleine vergrijpen, openbare orde feiten, zoals vernieling of belediging. Maar het zijn vergrijpen met een enorme impact. Je huis is je veilige haven. Als dat volledig wordt ondergekalkt met discriminerende en dreigende teksten doet dat enorm veel met je gevoel van veiligheid.’

Broekje

De afgelopen jaren deden zich allerlei van dit soort intimiderende vergrijpen voor. De muurschildering van Berghuis die naar Ajax verkaste, de jonge supporter van FC Groningen die werd beroofd van zijn broekje en in blote benen naar huis moest, een steen door de ruit van een Vlaardingse persfotograaf, en de ‘speurtocht’ langs de huizen van voorstanders van Feyenoord City. De politie wil duidelijk maken dat dergelijke intimidatie niet meer wordt geaccepteerd.

In al deze zaken en meer zijn de afgelopen anderhalf jaar aanhoudingen gedaan: 45 in totaal. De meeste aanhoudingen zijn niet in de media gebracht ‘omdat dat voor het onderzoek nog even handiger was’, aldus de politie, die zegt nu ‘een grote slag’ te hebben geslagen.

Het onderzoek loopt nog door en de politie verwacht nog meer aanhoudingen te doen.