Meteen naar de content
28 juni 2011

Krant begint klopjacht Britse criminelen

De politie in Amsterdam wil met hulp van het publiek zes mannen uit Groot-Brittannië oppakken die mogelijk in Amsterdam zijn ondergedoken. In plaats van een persbericht rond te sturen heeft de politie De Telegraaf als verlengstuk genomen om de campagne te lanceren. De taal van De Telegraaf (of van de politie?) is als immer feitelijk en zonder omhaal. De krant spreekt van: ‘zeer gevaarlijke misdadigers uit het Verenigd Koninkrijk, die waarschijnlijk ergens in Amsterdam hun schuilplaats hebben.’ Verderop staat: ‘Voortvluchtige Britse criminelen zien Nederland als luilekkerland.’

‘Moordenaars, gewelddadige overvallers, ontvoerders en drugshandelaren zijn hier massaal ondergedoken en gaan in ons land vaak gewoon door met hun misdadige praktijken,’ zo weet De Telegraaf.

Dat is allemaal niet best natuurlijk. Een enkele kanttekening: vier personen waarvan de foto is verspreid zijn geen ‘moordenaars, gewelddadige overvallers, ontvoerders’, zoals De Telegraaf schrijft. Het zijn verdachten van drugshandel of witwassen. Van twee personen zijn de verdenkingen onvermeld.

Toch niet zo feitelijk dus, van De Telegraaf en de Amsterdamse politie. 

Hoe massaal zijn ze eigenlijk hier ondergedoken, die ‘gevaarlijke misdadigers’?

‘De laatste vier jaar hebben we al 83 Britse criminelen kunnen oppakken’, zo weet dan weer woordvoerder Rob van der Veen van de Amsterdamse politie in De Telegraaf.

Dus mogelijk zijn er nog vele honderden (duizenden?) verscholen in hun ‘schuilplaats’ in Amsterdam, maar in ieder geval nog zes.

Door het ‘prijsgeven’ van de foto’s van de zes Britse ‘criminelen’ worden de Nederlandse burgers gewaarschuwd, door de Amsterdamse politie en De Telegraaf.

Oppassen dus. Ramen en deuren gesloten houden. De Telegraaf laat haar politiebericht vergezeld gaan van een ernstige waarschuwing. De krant raadt aan:

‘Contact met deze lieden absoluut te mijden en de politie te alarmeren als men deze gevaarlijke lieden signaleert.’

Hier staan de gevaarlijke lieden. Hier De Telegraaf.

Terzijde:

De campagne is gedaan in samenwerking met het Britse Crime Stoppers, de website die het publiek inschakelt om verdachten op te sporen. Letterlijk: ‘waar politie, pers en publiek samenwerken om misdaad te bestrijden.’

Crime Stoppers is de Britse variant van Meld Misdaad Anoniem, maar dan uitgewerkt als professioneel medium.

In Spanje zijn dit jaar de costa’s uitgekamd op Britse voortvluchtigen in Operacion Captura. Daarbij werd ook een Nederlander aangehouden die verdachte was bij een drugstransport naar Engeland.

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.