OM laat growshop in Noord-NL gewoon zitten

Het OM kondigde aan in het hele land het verbod op professionele apparatuur om wiet te kweken aan te pakken, maar of dat daadwerkelijk gebeurt hangt sterk af van de regio. Zo heeft de politie in de politieregio Zeeland/West-Brabant 43 growshops gecontroleerd, terwijl in Noord-Nederland geen enkele growshop bezoek heeft gehad.

Dat blijkt uit cijfers van de politie in handen van BN/De Stem. De strengere wetgeving geldt sinds 1 maart. In die tijd zijn er bij 13 growshops in Zeeland en West-Brabant spullen in beslag genomen. In Noord-Nederland is geen enkele controle geweest, en is dus ook niets in beslag genomen. Volgens de NOS is ook in Rotterdam nog geen enkele controle geweest.

Het Landelijk Parket van het OM stelt dat de plaatselijke driehoek – de burgemeester, politie en het OM – verantwoordelijk is voor het handhaven van de wet. Volgens het OM ligt de focus op zuidelijke provincies. Maar in Limburg vond tot nu toe pas één controle plaats, blijkt uit de cijfers van BN/De Stem. Een woordvoerder van het OM Limburg zegt in de krant dat alle growshops voor 1 juli een bezoek kunnen verwachten.

Maar het Landelijk Parket erkent dat het gebrek aan controles in bijvoorbeeld Noord-Nederland voor een waterbedeffect kan zorgen: de growshops verhuizen van regio’s waar streng wordt gecontroleerd naar regio’s waar coulanter wordt omgegaan met de nieuwe wet. ‘Het gaat om een landelijk verbod, dus is het de bedoeling dat er wel echt overal controles komen.’