‘Politie mag camerabeelden half jaar gebruiken’

Een Kamermeerderheid wil dat de politie straks camerabeelden van kentekens veel langer kan gebruiken dan gepland. Volgens De Telegraaf dienen VVD en PvdA hier samen een wetswijziging voor in.

Vier weken

Straks mogen beelden een half jaar lang bewaard blijven bij de politie. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft voorgesteld gebruik van deze informatie tot vier weken te beperken. Dat leverde hem al kritiek op van privacy-organisaties.

ANPR

Boven toegangswegen tot grotere steden hangen camera’s die automatisch kentekens van alle passerende voertuigen lezen. Het zogeheten ANPR-systeem herkent kentekens die om één of andere reden gesignaleerd staan. Bovendien kan in een databank worden teruggezocht welke auto wanneer op welke plek was, wat van belang kan zijn in opsporingsonderzoek. De politie maakt er veel gebruik van.

Niet praktisch

Het huidige wetsvoorstel van het kabinet is volgens VVD en PvdA niet praktisch, bijvoorbeeld als de politie langer nodig heeft om een ernstig misdrijf op te lossen. De bedoeling is dat de voorgestelde uitbreiding alleen geldt voor misdrijven waarop langer dan acht jaar gevangenisstraf staat, zoals moord, verkrachting of terrorisme. In het voorstel is wel begrepen dat er een rechterlijke toets noodzakelijk wordt voor het gebruik.

Verder willen de regeringspartijen ook advocaten de mogelijkheid geven de databank te raadplegen om hun zo de gelegenheid te geven te beargumenteren dat een client die verdachte is van zware misdrijven juist ergens anders was tijdens het delict.