Politie mag om vingerafdruk iPhone vragen

De politie kan het nemo tenetur-beginsel, dat regelt dat verdachten niet hoeven mee te werken met het aanleveren van bewijs tegen zichzelf, omzeilen door een nieuwe functie op de iPhone. De telefoon kan worden ontgrendeld met een vingerscanfunctie. De politie hoeft daardoor de verdachte niet meer te dwingen een wachtwoord af te geven.

Een verdachte kan namelijk wel worden verplicht om een telefoon te unlocken met een vingerafdruk. Het beginsel dat niemand bewijs tegen zichzelf hoeft aan te leveren gaat namelijk alleen op voor iets dat je weet, zoals een wachtwoord, maar niet voor een persoonlijke eigenschap, zoals een vingerafdruk.

Wachtwoord afstaan

Dat schrijft Amerikaanse juriste Marcia Hofmann in Wired. In Nederland en de Verenigde Staten hebben verdachten vergelijkbare rechten als het gaat om het aanleveren van bewijs tegen zichzelf. In beide landen woedt een debat waar de grenzen liggen. De politie wil graag de mogelijkheid om een wachtwoord of ontgrendelpatroon op te vragen bij een verdachte.

In Amerika hebben rechters zich hier al tegen verzet, in Nederland ligt er een wetsvoorstel waarbij het mogelijk wordt om een verdachte te dwingen zijn wachtwoord af te staan. In Engeland bestaat die plicht al.

Uitweg

Wie zijn iPhone inderdaad met vingerafdruk ontgrendeld, heeft nog een uitweg, schrijft Webwereld. Als de telefoon wordt uitgeschakeld en opnieuw wordt opgestart, is wel een pincode nodig om te ontgrendelen. Ook als de telefoon 48 uur niet is gebruikt, wordt om een wachtwoord gevraagd.

Hofmann stelt daarnaast voor om altijd om een wachtwoord te vragen, in combinatie met de vingerafdruk.

'Vingerafdruk niet naar NSA'

De nieuwe vingerafdrukfunctie van de iPhone, die afgelopen week werd aangekondigd, heeft al tot veel discussie geleid, onder meer vanwege het spionageschandaal rond de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De dienst zou ook in smartphones van onder meer Apple kunnen inbreken.

Volgens Webwereld is de angst dat de NSA daadwerkelijk vingerafdrukken kunnen verzamelen, ongegrond. De scangegevens worden niet in de cloud opgeslagen en worden alleen in stukjes en versleuteld op de telefoon opgeslagen. De hele vingerafdruk staat dus ook niet in de telefoon, beweert Apple.