Politie onderschept slordige miljoen cash op de A1

Agenten van de Dienst Infrastructuur van de landelijke eenheid van de politie hebben maandag op de A1 bij Muiden een flinke hoeveelheid contanten in beslag genomen. Het zat in de verborgen ruimte van een bestelauto: 775.000 euro. Later werd nog een ton aan cash gevonden in Hilversum.

Tussen zijn benen

Omstreeks 10.00 zagen agenten de auto rijden op de A1. De politie zegt dat de bestuurde de aandacht trok. Hij keek steeds naar beneden en wisselde meerdere malen van baan zonder richting aan te geven. Dat leidde tot een staandehouding door de politie en een controle op parkeerplaats de Hackelaar. De bestuurder bleek een telefoon tussen zijn benen hebben liggen, daarom keek hij steeds naar beneden.

Verborgen ruimte

Tijdens de controle zagen de agenten in de auto indicaties van de aanwezigheid van een verborgen ruimte, zegt de politie. De agenten vonden de verborgen ruimte en forceerden de opening. Er lagen meerdere tassen die waren gevuld met bundels bankbiljetten: 775.000 euro. De bestuurder (27, uit Hilversum) werd aangehouden en het geld en de auto in beslag genomen.

Enkele uren later werd in Hilversum het appartement van de verdachte doorzocht. Met ondersteuning van een geldhond werd ook daar een geldbedrag van ongeveer 100.000 euro aangetroffen en in beslag genomen. Verder werd beslag gelegd op digitale gegevensdragers en diverse telefoons.

De 26-jarige partner van de verdachte die zich op dat moment in het appartement bevond, werd ook aangehouden. In de auto van de vrouw werden een bundeltje geld, een blok cocaïne en twee Rolex-horloges aangetroffen.

Versnijden

Daarna werd in de directe nabijheid van het appartement een 42-jarige man uit Soesterberg aangehouden omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de zaak

Toen de agenten de kelderbox openden zagen ze tientallen tonnen en kartonnen staan. Eén ton werd geopend en de agenten zagen dat deze gevuld was met wit poeder. Na onderzoek bleek dat de kartonnen tonnen gevuld waren met een stof die gebruikt wordt voor het versnijden van cocaïne, in totaal 650 kilo.

In de kartonnen dozen zaten zakken met de stof Mapa. Dat is een stof die door een chemische reactie wordt omgezet in BMK en dat is weer de grondstof voor amfetamine. Ook hiervan was 650 kilo aanwezig. Verder werd nog zeven liter amfetamine-olie aangetroffen. Alles werd in beslag genomen en door een speciaal bedrijf verwijderd.

Loosdrecht en Soesterberg

Aan het eind van de middag is ook nog een bedrijfspand in Loosdrecht doorzocht, dat door de verdachte uit Hilversum werd gehuurd. Daar nam de politie een weegschaal met poederresten en een sealapparaat met poederresten in beslag. Bij de doorzoeking van de woning van de 42-jarige verdachte in Soesterberg zijn later die avond, 5.600 euro en een plak hasj gevonden.

De drie verdachten zijn donderdag door de rechter-commissaris in Utrecht voor veertien dagen in bewaring gesteld.