Politie onderzoekt vermissing na 30 jaar alsnog

De politie in Noord-Holland heeft 30 jaar na dato het onderzoek naar de vermissing van Piet Beentjes op Texel heropend. Dit gebeurt naar aanleiding van een documentaire die deze week is uitgezonden.

Lichaam nooit gevonden

In de documentaire ‘Piet is weg’ onderzoekt filmmaker Jaap van Hoewijk de verdwijning van de 28-jarige Pieter Beentjes uit Heemskerk, in 1987. Hij verdween destijds op Texel, nadat hij zich daar vreemd had gedragen. Het lichaam van Beentjes is vervolgens nooit gevonden. De documentaire is er de aanleiding voor dat de politie de sporen van Beentjes nogmaals aan het nagaan is. Ze heeft de afgelopen weken met diverse mensen gesproken, die in de documentaire verslag doen van hun ontmoeting met Beentjes op het waddeneiland.

Overrompeld

In april 1987 reisde de in Den Helder wonende, homoseksuele, Pieter Beentjes met de veerboot naar Texel. Hij vertoonde meteen vreemd gedrag. Medewerkers van de veerboot herinneren zich zelfs nog hoe Beentjes op een bizarre manier van de boot afklom, zonder aanwijsbare verklaring. Later dook de jongen plotseling op in het huis van twee homoseksuele mannen op het eiland in de plaats Den Hoorn, waar hij in hun kleding een eitje stond te bakken. Zijn eigen kleding zat in hun wasmachine.

De mannen verklaarden destijds, en nu in de documentaire weer, dat zij totaal overrompeld waren toen zij Beentjes aantroffen in hun huis, waar hij volgens hen was binnengedrongen. Zij hebben Beetjes vervolgens de woning uitgezet, waarna hij nooit meer is gezien. Toen ze dat lazen, hebben ze melding van het onverwachte bezoek gedaan bij de politie.

Lift gegeven

In de documentaire spreekt een restauranteigenaar, die zich door de publiciteit rondom de film wist te herinneren dat hij Pieter destijds had ontmoet. Hij trof de jonge man in ‘87 voorover liggend op de grond voor zijn restaurant aan, waarna hij hem een lift had gegeven in de richting van het pension waar hij logeerde. Pieter Beentjes vertelde de man dat hij vanaf het strand was achtervolgd door twee mannen. Een politieman vertelt hoe hij in indertijd nog had geprobeerd een helikopter in te zetten voor een zoekactie naar de vermiste Beentjes, maar dat dit door zijn leidinggevenden werd verboden.

Niet goed ingeschat

Dertig jaar lang heeft de zus van Piet Beentjes geprobeerd om de autoriteiten ertoe te bewegen de zaak goed te onderzoeken. Ze startte zelfs een website over de vermissing. Toos Beentjes ziet hiervan nu pas resultaat. De politie in Noord-Holland heeft het onderzoek naar de verdwijning van haar broer weer opgepikt. Ze meldt de vermissing destijds ‘niet goed te hebben ingeschat’. Het hoofd van de Nationale Recherche in het Noordhollands Dagblad: ‘Ik ben blij met de nieuwe aandacht voor deze vermissing, omdat het ons kan helpen om deze zaak dertig jaar na dato toch nog op te lossen. Voor achterblijvers is het onverteerbaar als je niet weet wat er met je naaste gebeurd is.’

Kistjes met ingeslagen schedel

Het laatste nieuws in de zaak is dat de koster van een kerk op Texel een kistje met een ingeslagen schedel en botresten heeft aangetroffen. Het NFI heeft aan de politie gerapporteerd dat die botresten veel ouder zijn dan dertig jaar, en dat het eerder om ‘archeologische vondst’ gaat. De politie heeft het NFI gevraagd of ze nog ‘specifieker’ onderzoek naar de botresten zou kunnen doen.

Verjaard

Een oproep in de Texelse Courant naar getuigen in deze zaak, heeft volgens de krant geen reacties opgeleverd, meldt ze deze week. De politie heeft in het kader van haar onderzoek inmiddels wel gesproken met ‘enkele mannen’ die ook in de documentaire hun verhaal deden. Mocht Piet Beentjes in 1987 wellicht zijn vermoord, dan is die misdaad inmiddels verjaard.

Bekijk hier de documentaire ‘Piet is weg’