‘Politie onrechtmatig aan particuliere data’

Politie en justitie gebruiken bij de opsporing en in strafzaken geheel buiten de wet om de databank van een particulier bedrijf dat langs wegen in het hele land kentekens registreert en opslaat. Dat zegt strafrechtadvocaat Frank van Ardenne dinsdag in De Telegraaf. 'Heel rijdend Nederland wordt geregistreerd terwijl dit niet mag.'

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne ontdekte de praktijken van de politie in een Haagse strafzaak. Het gaat om het bedrijf ARS Traffic & Transport Technology, zo meldt De Telegraaf.

Persoonsgegevens

'Heel rijdend Nederland wordt geregistreerd. Want letterlijk elke auto van iedere willekeurige voorbijganger die over de Nederlandse wegen rijdt wordt door dit bedrijf in kaart gebracht, terwijl dit volgens de wet niet mag. Via die geregistreerde kentekens komt de politie vervolgens uit bij de persoonsgegevens van de kentekenhouders', aldus Van Ardenne in De Telegraaf.

Toestemming

Het bedrijf dat de gegevens registreert heeft daar toestemming voor, maar politie en justitie maken volgens Van Ardenne ook gebruik van de gegevens. 'Kennelijk heeft het bedrijf toestemming om dat voor dit doel te doen. Maar ondertussen vorderen politie en justitie met grote regelmaat kentekengegevens bij het bedrijf, om zo te achterhalen waar burgers op een bepaald moment waren', aldus Van Ardenne.

Opsporing

Volgens Van Ardenne maakt justitie in dit geval misbruik van haar macht. 'Deze wijze van opsporen via kentekens is niet bij wet geregeld. Nergens is wettelijk vastgelegd dat een bedrijf kentekens voor opsporingsdoeleinden mag opslaan en dat de overheid die dan ook daarvoor mag gebruiken. Maar dat is wel wat er feitelijk gebeurt', zegt de advocaat in De Telegraaf.

Het Openbaar Ministerie zegt in een korte reactie in De Telegraaf dat er niets mis is met de particuliere registratie en dat het OM in specifieke gevallen de gegevens mag opvragen.