Man met crystal meth op vrije voeten: doorzoeking auto niet rechtmatig (UPDATE)

De 23-jarige man uit Zundert die was aangehouden omdat hij 11 kilo crystal meth in de auto vervoerde is door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld, dat heeft advocaat Vincent van Biljouw aan Crimesite laten weten. De rechter-commissaris vond de controle van de auto door een agent tijdens een verkeerscontrole niet rechtmatig. De politie meldde donderdag dat de agent van de verkeerspolitie een auto controleerde die woensdagavond na lasercontrole 107 km/u reed terwijl 50 is toegestaan.

Miljoen euro

De 23-jarige bestuurder uit Zundert kreeg te horen dat vanwege de snelheidsovertreding met meer dan 50 kilometer per uur zijn rijbewijs werd ingevorderd. De agent zegt dat hem tijdens de controle een vreemde lucht opviel. De bestuurder garandeerde hem dat hij geen drugs had gebruikt. De agent onderzocht vervolgens de auto maar kon zo niets vinden. In de kofferbak stond een doos in. De bestuurder probeerde nog te voorkomen dat de agent in de doos keek maar de agent opende de doos toch. Daarin lagen diverse gesealde pakken in met witte brokken en poeder. In totaal bleek het om 11 kilo vermoedelijk crystal meth te gaan. Verder lagen er nog enkele honderden grammen vermoedelijk LSD bij. De auto is in beslag genomen. Volgens de politie zijn de drugs ongeveer een miljoen euro waard.

Geen drugsgeur

De politie mag zonder concrete verdenking niet zomaar een auto doorzoeken. De rechter-commissaris heeft geoordeeld dat de doorzoeking in dit geval niet gerechtvaardigd was. De agent spreekt in het proces-verbaal dat een geurwaarneming hem tijdens de verkeerscontrole aanzette om in de achterbak van de auto te gaan kijken. Maar alleen een vreemde geur levert in de ogen van de rechter-commissaris geen verdenking op van drugsbezit of drugshandel. De agent rook geen ‘drugsgeur’.

In andere zaken, waarin agenten wiet in een auto vinden na het ruiken van een wietgeur, werd een doorzoeking wel rechtmatig geacht.