Politie opent vuur bij druk winkelcentrum (UPDATE)

De man die dinsdagmiddag in Utrecht op politieagenten inreed wordt verdacht van poging tot doodslag. De politie opende bij het grote winkelcentrum in de wijk Overvecht in Utrecht daarna het vuur op twee mannen in een auto. De twee waren verdachten van een autokraak en op de vlucht geslagen. De kogels sloegen in dichtbij winkelend publiek. Eén van de verdachten werd snel daarna gearresteerd. De andere is op dinsdagavond opgepakt.

Hotspot

Dinsdagmiddag 25 februari omstreeks 16.30 betrapten agenten twee auto-inbrekers op heterdaad. Dat winkelcentrum is bij de politie bekend als een hotspot waar veel auto-inbraken worden gepleegd. Agenten in uniform en agenten in burgerkleding waren aan het surveilleren, toen zij op de parkeerplaats van winkelcentrum Overvecht een twee mannen zagen inbreken in een geparkeerde auto. Na de inbraak reden de verdachten weg in hun eigen auto. Een opvallende politiewagen versperde de vluchtende verdachten bij het verlaten van de parkeerplaats van het winkelcentrum de weg. De verdachte die op de bijrijdersstoel van de vluchtauto zat probeerde weg te rennen maar agenten konden hem direct aanhouden.

Vol gas

De verdachte die de vluchtauto bestuurde weigerde te stoppen. Hij zette de auto in de achteruit en gaf volgens de politie vol gas. Met hoge snelheid reed hij met de vluchtauto achteruit en hij botste daarbij tegen een politieauto aan. Om niet te worden aangereden, moest een agent wegspringen. Daarbij kwam de agent ten val. Er ontstond hierdoor een zeer bedreigende situatie voor de politieagent. De vluchtende verdachte botste ook tegen een andere auto aan, waar op dat moment een vrouw en kinderen in zaten.

Agenten hebben geschoten om de vluchtende verdachte in de auto tot stoppen te brengen. Eerst heeft een agent een waarschuwingsschot in de lucht gelost. Toen de verdachte weigerde te stoppen, is zes keer gericht geschoten. De verdachte zag aanvankelijk kans weg te komen.

Vluchtauto

De vluchtauto werd teruggevonden in de J.S. de Rijkstraat. Het onderzoek leidde al snel tot de aanhouding van de bestuurder. De beide verdachten in deze zaak zitten vast. Het gaat om een 21-jarige man uit Utrecht en een 26-jarige man uit Utrecht. De 21-jarige verdachte die de vluchtauto bestuurde, wordt vanwege het achteruitrijden met de vluchtauto ook verdacht van poging tot doodslag op een agent.