Politie peilde ex-Bandido als kroongetuige

De politie heeft twee keer geprobeerd om de 33-jarige Anthy P., tot voor kort lid van de Bandidos, over te halen om kroongetuige te worden. P. is verdachte in het onderzoek naar het Limburgse chapter van de Bandidos, dat draait om onder meer wapenhandel. Hij is zelf uit de club gestapt en moet volgens de politie daarom voor zijn leven vrezen.

Volgens De Telegraaf heeft de politie P. daarom extra bescherming en beveiliging aangeboden, maar P. weigerde dat. De voormalig Bandido zegt daarover in de krant:

‘Ik kreeg in mijn cel bezoek van een rechercheur van het Team Criminele Inlichtingen. Hij zei tegen mij zei dat als ik over andere verdachten in deze zaak en mogelijk door hen gepleegde criminele activiteiten zou praten, zij dan in ruil zouden zorgen voor een huis en bijbehorende veiligheid. “Als jij ons helpt, dan helpen wij jou”, kreeg ik te horen.’

‘Liquidatiegevaar’

Er zou sprake zijn van ‘acute dreiging en gevaar’. Zo zou hij in de gevangenis in Vught, waar hij vast zat, niet mogen deelnemen aan activiteiten. Dat blijkt uit een brief van de gevangenisdirecteur, aldus De Telegraaf. Daarin staat te lezen:

‘Deze beslissing heeft te maken met uw eerdere lidmaatschap bij de Bandidos waardoor er momenteel sprake is van liquidatiegevaar. U mag niet geplaatst worden bij leden van deze motorbende.’

Criminele organisatie

P. ging niet op het voorstel in, ‘omdat ik geen verrader ben’. Hij wordt in het onderzoek verdacht van deelname aan een criminele organisatie, afpersing en openlijke geweldpleging. Hij is, net als de andere verdachten, inmiddels onder voorwaarden vrijgelaten.