Politie probeerde schilderijen Kunsthal te ‘kopen’

De Roemeense politie heeft geprobeerd een nepdeal te sluiten over twee van de zeven schilderijen die werden geroofd uit de Kunsthal. De hoofdverdachte van de roof werd op het laatste moment getipt, waarna zijn moeder de schilderijen verbrandde.

Dat meldt het Algemeen Dagblad zaterdag. De politie zou zijn getipt door de kunstexpert Maria Dragu, die twee van de schilderijen heeft gezien. Zij merkte op dat het om gestolen kunstwerken ging. De werken van onder meer Picasso, Gauguin en Monet waren miljoenen euro's waard.

Op 19 november werd de politie getipt, twee maanden later sloot een undercoveragent met een pseudokoper een deal met de kunstrovers. Een werk van Picasso en Matisse zouden voor ongeveer vijftigduizend euro worden verkocht. Twee dagen later zou de overdracht plaatsvinden.

De nacht voor de overdacht werd hoofdverdachte Radu Dogaru echter gebeld door een kennis, die hem waarschuwde dat de politie hem als verdachte van de kunstroof beschouwde. Hij zou in paniek zijn geraakt en een handlanger hebben gebeld. De volgende ochtend werden de twee aangehouden.

De moeder van Dogaru heeft gezegd dat ze de schilderijen heeft begraven. Toen de politie in haar woonplaats naar de schilderijen op zoek ging, heeft ze ze verbrand, verklaarde ze. Voor de rechter heeft ze deze bekentenis weer ingetrokken.

In een kachel van de moeder is as gevonden, maar het is niet zeker dat dit van de bewuste schilderijen is. Wel zijn pigmenten gevonden die veelgebruikt werden door schilders uit de late negentiende, begin twintigste eeuw. De schilderijen die wellicht zijn verbrand, werden in deze tijdsperiode gemaakt. Ook de spijkers die in het as zijn gevonden, zijn uit de late negentiende eeuw.

Lees ook:

Blunders na roof Kunsthal

Verdachten kunstroof willen proces in NL

Roemeense politie zoekt vierde kunstdief

Kunsthal: Geen uitlevering Roemenen