Politie publiceert beelden moord Luana (VIDEO)

De politie in Amsterdam heeft in Opsporing Verzocht beelden vrijgegeven van de moord op de Braziliaanse Luana Luz Xavier (34) op 8 december 2014 aan de Beeckestijn in Amstelveen-Westwijk. Volgens de politie was de actie zeer goed voorbereid en door vijf mannen uitgevoerd. De vrouw is waarschijnlijk dagen geobserveerd.

Ziggy

De vriend en vader van twee van de twee kinderen van Xavier was een vooraanstaand figuur in de Amsterdamse onderwereld, aldus de politie. De politie denkt dat de band met deze Najib Himmich (27, alias “Ziggy”) mogelijk de aanleiding is voor haar dood. Hij woonde een tijdje samen met Luana Luz Xavier. Vanaf 2014 verliep hun relatie moeizaam. Himmich is sinds september 2014 spoorloos.

Sleutelfiguur

Najib Himmich is geboren en getogen in Amsterdam-Oost en van Marokkaanse afkomst. Hij was ooit een veelbelovend kickbokser. Zonder regulier inkomen leefde hij met veel geld in de entourage van de vorig jaar vermoorde Gwenette Martha. De politie noemt “Ziggy” ‘een sleutelfiguur’ in het moordonderzoek.

Schuiladressen

Overigens staat Himmich internationaal gesignaleerd in verband met een moord/doodslag in Nederland, van enkele jaren geleden. Het is niet bekend gemaakt welke zaak. De politie zegt niet te weten of hij nog in leven is. De politie zegt te weten dat hij meerdere schuiladressen aanhield, in zowel Amsterdam, Marokko als in Spanje. Hij is nog in Spanje gezien half oktober 2014.

9 straatjes

Luana Luz Xavier had met haar eerste echtgenoot de kledingzaak aan de Gasthuismolensteeg op, in de 9 Straatjes in het centrum van amsterdam. Mede omdat Luana een relatie kreeg heeft met een Amsterdamse crimineel, werd het winkeltje ook een ontmoetingsplek voor lokale criminelen.

Passat

Op maandagavond 8 december ging Luana eten bij haar zus in de Sacharovlaan in Amstelveen. Hun moeder uit Brazilië was over voor een korte vakantie. Ze logeerde bij Luana en was er die avond ook bij. Rond 19.00 reed Luana met haar kinderen en moeder in haar Passat Station naar huis. Doordat Luana vermoedelijk eerder bij het huis van haar zus werd geobserveerd wisten de daders dat ze even later bij haar huis aan de Beeckestijn in Amstelveen zou arriveren.

BMW

Rond 19.30 arriveerde ze bij haar huis. Ze liep naar de achterkant van de auto om de achterklep te openen. Op dat moment reed een zwarte BMW met twee mannen vanuit de zijstraat Ockenburgh naar haar auto. Vanuit de passagierskant stapt een jonge man uit die direct op Luana afliep en begon te schieten. Terwijl ze in elkaar zakte stapte de man weer in de BMW en de auto reed weg.

Kinderen

De kinderen knielden bij hun moeder op de grond om haar te helpen. De moeder van Luana gilde luid en nam de kinderen zo snel mogelijk het huis is waar buurtbewoners zich over hen ontfermden. De daders vluchtten weg in een zwarte BMW 320d met valse kenteken platen 55-ZD-KJ. De auto is even later brandend aangetroffen op de hoek Haya van Somerenlaan en de Joke Smitlaan.

Volkswagen Polo

De daders blijken vermoedelijk ook een grijze Volkswagen Polo met valse kentekenplaten 88-NPF-9 te hebben gebruikt, die op diezelfde parkeerplaats werd gevonden. De politie heeft technische sporen van betrokkenen weten veilig te stellen. Omdat de Polo niet wilde starten hebben de daders na de schietpartij deze laten staan en zijn in kennelijke paniek weggerend. Getuigen hebben vijf personen vanaf de Polo weg zien rennen richting de Betsy Perklaan. De Polo is in maart 2014 gestolen van de Duke Ellingtonstraat in Amsterdam-Sloten. Hij had toen de originele kentekenplaten 56-SPB-1.

Observatie

De Polo heeft in de nacht voor de liquidatie rond 01.40 uur een aantal keer bij de woning aan de Beeckestijn voorbij gereden. De politie gaat er vanuit dat Luana een tijdje is geobserveerd. In eerste instantie vanaf de observatieplek dichtbij de woning van haar zus, aan de Sacharovlaan. We denken dat de observant die zicht had op het huis zijn mededaders heeft getipt zodra ze zagen dat Luana vertrok. De daders moeten daarop met hoge snelheid in de zwarte BMW binnendoor naar de Beeckestijn zijn gereden waar ze het slachtoffer hebben opgewacht. Een uitkijk aan het begin van de straat heeft de daders in de BMW vervolgens mogelijk een seintje gegeven om in actie te komen.

Twee mannen

In de zwarte BMW zaten twee mannen. Van de chauffeur is geen signalement, maar er is een glimp van de schutter te zien. Dit was een man met een lichte jas met daarop een mouwembleem. Ook droeg hij handschoenen en een petje. Op zondag 7 december, de avond voor de liquidatie, is het huis van Luana vermoedelijk ook in de gaten gehouden door een jongen die door getuigen is omschreven als vermoedelijk van Marokkaanse afkomst. Hij was tussen de 18 en 24 jaar, had een afzakbroek en rugtas en hing die avond, na etenstijd tussen 18.00 en 19.00 uur rond bij de woning van Luana.

Zie ook:

Zussen slachtoffer liquidatie ondergedoken

Think Again Theo: ‘Kroongetuige tegen liquidaties’

‘Alleen kroongetuigen krijgen bescherming’