Politie raakt cruciale info in jihadproces kwijt

De politie is cruciale informatie kwijtgeraakt over een infiltratie op Facebook onder jihadisten. Een agent maakte een nepprofiel aan en stuurde vriendschapsverzoeken naar terrorismeverdachten. Maar omdat de berichten die de agent verstuurde niet zijn opgeslagen, is niet te controleren of de politie bepaalde uitspraken van de verdachten heeft uitgelokt.

Dat meldt NRC donderdag op basis van vertrouwelijke verklaringen. Een agent deed zich in 2013 en 2014 voor als jihadist op Facebook onder de naam Aboe Noewas. Het Facebookprofiel is inmiddels verwijderd waardoor het onmogelijk is alsnog te achterhalen wat de politieagent op Facebook heeft gezet.

Facebook om hulp gevraagd

Wel is duidelijk dat de politie een opruiende foto op Facebook gebruikte, die door de verdachten is aangerekend. De foto is opgenomen in het strafdossier en een aantal verdachten wordt verantwoordelijk gehouden voor het verspreiden van de foto.

Het OM wil niet reageren op de zaak, maar betrokkenen bij het onderzoek bevestigen aan NRC dat de informatie kwijt is. Politie en het OM proberen nu alsnog de informatie te krijgen via het hoofdkantoor van Facebook. Als de berichten op deze manier terug te krijgen zijn, zal dat waarschijnlijk nog wel even duren.

Hoeveel nepprofielen?

De actie riep vorige week ook al vragen op, nadat de agent had verklaard maar één nepprofiel te hebben beheerd. Uit eerdere verklaringen bleek dat het om meerdere profielen ging. De infiltrant ontkent bovendien dat hij met het nepprofiel toegang heeft gekregen tot een besloten Facebookgroep van jihadisten. Justitie heeft wel informatie uit deze groep, maar als onduidelijk blijft hoe die informatie is verkregen kan het bewijs onrechtmatig worden verklaard.

‘Bewijs niet gebruiken’

Dat justitie nu ook de berichten die vanaf het nepaccount werden geplaatst kwijt is, kan grote gevolgen hebben voor het proces. Advocaat Tamara Buruma, die één van de verdachten vertegenwoordigt, heeft het over een “wildwest-achtige manier’ van bewijs verzamelen. Haar collega André Seebregts stelt dat nu niet meer te controleren valt of er sprake is van uitlokking.

De advocaten stellen donderdag in de rechtszaal dat het bewijs dat via het Facebookaccount is verzameld, niet mag worden gebruikt in de zaak.