Politie: snelheidscontroles deugen wel

De Algemeen Christelijke Politiebond (ACP) wil dat de politie per direct de radarcontroles met de Robot MultaRadar CT stopzet omdat die apparatuur onbetrouwbaar is. De korpsleiding bestrijdt dit. Het Nederlands Meetinstituut heeft de apparatuur gecertificeerd en waar nodig kan handmatig worden gecorrigeerd, aldus de politie.

Reflectie

Agenten maken zich volgens de ACP zorgen over de vele foutmetingen, sommige auto’s en met name met name grote voertuigen zoals bussen en vrachtwagens blijken met onwaarschijnlijk hoge snelheden te worden geflitst, zoals De Gelderlander onthulde. Dat zou kunnen komen doordat er bij meerdere auto’s reflectie optreedt en dan de snelheden van de auto’s bij elkaar op worden geteld. De ACP zegt daar ‘volop’ signalen over te krijgen. Het probleem zou ook bij vaste flitspalen optreden.

Goede kant

In een uitgebreid persbericht stelt de korpsleiding van de politie dat de agenten zelf kunnen beoordelen als de apparatuur fouten maakt. Ze moeten kijken of het overtredende voertuig zich in het beoordelingsgebied op de rijstrook rijdt die het fotoscript aangeeft, de goede kant op rijdt en een logische snelheid heeft. Er door de agenten handmatig worden gecorrigeerd.