Politie veiliger door bodycam

Na eerder mislukte experimenten met bodycams in onder meer Maastricht, is de politie toch met een proef met camera’s op het lichaam van agenten begonnen. In Amsterdam zijn politiemensen er al mee aan de slag gegaan.

Gefilmd

De proef in Amsterdam maakt deel uit van een landelijke pilot met bodycams bij de politie. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mensen die weten dat ze worden gefilmd, minder geneigd zijn om geweld te gebruiken. Deze proef moet gaan uitwijzen of dat ook inderdaad het geval is. In 2011 werd al gewerkt met bodycams door de politie in Maastricht. Dat mislukte destijds, omdat de techniek nog in de kinderschoenen stond.

Melding

Alle zogenaamde Amsterdamse basisteams kregen deze maand vijf camera’s tot hun beschikking. Politiemensen die de camera’s dragen, mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. De camera doet dit zelf met een melding: ‘Start audio- en video-opname’, klinkt er dan. Ook gaat er een rood lichtje branden. De bodycam wordt aangezet, als er voor de politie een dreigende situatie ontstaat. De beelden mogen volgens de Amsterdamse politiechef Jan Pronker alleen achteraf worden bekeken, als een officier van Justitie hier toestemming voor geeft. Agenten kunnen zelf na hun werk niet bij de beelden, die automatisch op een server van de politie terechtkomen.

Veiliger

Jan Pronker laat zondag op de Amsterdamse stadszender AT5 weten dat de gegevens bij de politie veilig zijn, omdat deze in een ‘gesloten systeem’ worden gebruikt en opgeslagen. De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt volgens de politie niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie, of een aanhouding op heterdaad. Alle bodycam-beelden en audio-opnamen vallen onder de Wet politiegegevens.

Een Amsterdamse agent die de bodycam al in de praktijk gebruikte, laat weten dat hij zich er veiliger door voelt: ‘Omdat geweldsincidenten worden vastgelegd, en omdat we ze later kunnen terugkijken. In een aantal situaties gingen mensen zich ook milder gedragen door het gebruik.’

Gedragen

Politiechef Pronker denkt niet dat zich agressief gedragende mensen zich juist geprovoceerd zullen voelen door de opnames. Hij geeft hiervoor het volgende argument: ‘De veiligheid van de agenten staat centraal bij dit systeem. Die personen zullen zich dienen te gedragen.’ De proef bij de politie in Amsterdam zal twee jaar gaan duren. Landelijk zullen er de komende tijd in totaal 30 teams van de politie aan de landelijke pilot meedoen.

In de volgende film van de politie Amsterdam is te zien hoe er in de hoofdstad in het verleden al met de bodycam is gewerkt, tijdens een kleinschaliger experiment (in 2014).