Politie vindt toch nog dossiersstukken in Roma-proces

Er zijn enkele verloren gewaande dossierstukken boven water gekomen in de rechtszaak tegen een familie van Roma-zigeuners uit Rosmalen. Vorige week werd bekend dat een aantal ordners die het hof had opgevraagd, en die de verdediging van de Roma wilde gebruiken, spoorloos waren.

Geschorst

De officier van justitie zei maandag ’s ochtends een mailtje van de politie te hebben ontvangen. Hoeveel stukken nu teruggevonden zijn is nog niet bekend. Het gerechtshof heeft de zaak nu geschorst tot in augustus.

De advocaten van de Roma zijn overigens lang niet tevreden, en niet alleen omdat nog niet alles boven water is. Advocaat Arthur van der Biezen zegt dat de vondst van deze stukken ‘nog meer vragen’ oproept over de handelwijze van de overheid, bijvoorbeeld waarom de stukken nu pas gevonden zijn.

Villa’s

In 2016 zijn tien verdachten door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld voor witwassen en valsheid in geschrifte. Verschillende villa’s in Den Bosch en Rosmalen waren naar het oordeel van de rechtbank met crimineel geld gefinancierd.

De Roma ontkennen dit en zeggen dat het mede financieren van onroerend goed door Roma vanuit het buitenland een oude traditie is en dat buitenlandse families hierdoor mede-eigenaar van de panden worden.

De verloren dossiers zouden volgens de advocaten onwettelijke samenwerking tussen recherche en andere overheidsdiensten aan kunnen tonen, waardoor het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk zou moeten worden verklaard.

Overigens heeft het Openbaar Ministerie aangegeven lagere straffen te zullen eisen omdat de zaal al zo lang sleept.