Politie vraagt flink meer teleinformatie op

In 2012 heeft de politie ruim 2,7 miljoen keer informatie opgevraagd over de eigenaar van een telefoonnummer of internetadres. Ten opzichte van 2011 is dat een toename van 17 procent. Dat schrijft NU.nl zaterdag op basis van het jaarverslag Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT).

De CIOT verzamelt telefoonnummers, e-mailadressen en internetgegevens en koppelt die aan de naam, adres en woonplaats. De telecomgegevens worden verplicht aangeleverd door telecom- en internetproviders.

De voormalige regiopolitie Amsterdam-Amstelland vroeg de meeste gegevens op, 257.823 keer over heel 2012. Ook de regiopolitie Limburg-Noord is een van de koplopers met 226.440 aanvragen. Regio Twente vroeg slechts 19.135 keer informatie op.

Het jaarverslag is nog niet compleet, omdat de verzoeken van de geheime diensten MIVD en AIVD niet in het verslag zijn opgenomen. Ook meldt het CIOT niet wie er met wie belt en e-mailt, terwijl deze gegevens wel door het CIOT worden opgeslagen.

De bewaarplicht geldt voor heel Europa. In sommige landen is de wetgeving omstreden, omdat het volgens grondwettelijke gerechtshoven de mensenrechten schendt. Duitsland is ook op de vingers getikt door de Advocaat Generaal van het Europese Hof van Justitie, die vindt dat de verplichting te ver gaat.

In de Verenigde Staten geldt de bewaarplicht niet, maar verwacht wordt dat president Obama binnenkort gaat voorstellen die in te voeren. De gegevens worden dan bij de providers bewaard, en gaan niet meer direct naar de NSA.

Eerdere berichten over het CIOT.