Politie zoekt bestelbus na dode schietpartij (UPDATE)

De politie is op zoek naar een grijze bestelbus die zou zijn weggereden direct na de schietpartij dinsdagavond, waarbij een dode viel. Een getuige zou de bestelbus hebben keren en wegrijden. Het gaat mogelijk om een Citroën Berlingo. Niet duidelijk is of de bus daadwerkelijk iets met de schietpartij te maken heeft. De politie heeft bevestigd dat het gaat om een 25-jarige man uit Almere. Hij zou een bekende van de politie zijn.

Volgens Het Parool gaat het om de 25-jarige Murat Garki. Hij werd samen met de zoon van de bekende Amsterdamse crimineel Atilla Ö., Baris Ö., verdacht van een reeks misdrijven.

Afpersing en liquidatie

De twee zouden onder meer worden verdacht van afpersing van een drugshandelaar, nadat een partij drugs was verdwenen. De zaak is bij de rechtbank van Haarlem onder behandeling. Ook loopt een zaak bij het hof van Amsterdam over een afpersing en gijzeling rond een conflict over heroïne.

Garki werd eerder al veroordeeld omdat hij met een vuurwapen en een jammer, een stoorzender, werd aangehouden. Ook werd hij met Ö. verdacht van de liquidatie op Aytas Göraler, de oud-eigenaar van de discotheek The Sand. Zij werden daarvoor gearresteerd, maar later vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

‘Onwel’

De schietpartij vond dinsdagavond rond elf uur plaats. Volgens de politie liep de man over straat, waarna hij voor de Riverside Bar in elkaar zakte.

Later kreeg de meldingskamer een melding dat een man ‘onwel’ zou zijn geworden. Toen de hulpdiensten arriveerden zagen zij de man met een schotwond op straat liggen. Ze hebben geprobeerd hem te reanimeren, maar het slachtoffer is op straat overleden.

Volgens een getuige was de man in de kroeg aanwezig. Hij vertelt tegen AT5 dat hij werd gebeld, waarna hij het café uitliep. Er kwamen toen twee mannen op een scooter aangereden, aldus de getuige, die twee keer op het slachtoffer schoten. ‘Toen hij werd geraakt in zijn nek, spoot het bloed eruit.’

De politie wil het verhaal niet bevestigen.