Politieacademie heeft miljoenentekort

De Nederlandse Politieacademie heeft grote financiële problemen. In maart had de academie een tekort van 19 miljoen euro en in 2015 zou dat zijn opgelopen tot 40 miljoen. Dat blijkt uit stukken die Nieuwsuur in bezit heeft.

Uit de stukken blijkt dat de ondernemingsraad en de Raad van Toezicht niet hebben ingestemd met de begroting van dit jaar. De ondernemingsraad wil kijken hoe ver de academie in de financiële gevarenzone zit en wil daarom een stresstest laten uitvoeren.

De ondernemingsraad denkt dat een lagere instroom van studenten, een dalende contractomzet en een lagere bijdrage van de overheid voor ruim 20 procent minder inkomsten voor de academie.

Volgens de vakbonden is ook het uitvalpercentage te groot, tussen de 15 en de 20 procent. Met de overheid is een uitvalpercentage van maximaal acht afgesproken. Volgens de bonden is de hogere uitval ‘zonde van het geld’.

 

De politievakbonden willen dat minister Ivo Opstelten de situatie laat onderzoeken door een onafhankelijke instantie. Voor de uitslagen van dat onderzoek bekend zijn, mag er geen reorganisatie komen, vinden de bonden.

In een reactie zegt de politieacademie dat Nieuwsuur zich baseert op onvolledige gegevens. Er zou dit jaar een tekort van ‘slechts’ 8,4 miljoen euro komen als de academie niet ingrijpt. Waar het tekort van 40 miljoen in 2015 vandaan komt, weet de politieacademie niet. Wel wordt de stresstest bevestigd en noemt de instelling zichzelf ‘financieel kwetsbaar’.

Zie ook:

‘Leegloop dreigt op Politieacademie’