Politieagent onzorgvuldig op social media

De politie moet zorgvuldiger omgaan met de gegevens van burgers op sociale media. Het is niet voldoende om foutjes hiermee achteraf te herstellen. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Niet onherkenbaar

Politieagenten die gebruikmaken van social media, bijvoorbeeld via het plaatsen van filmpjes door politievloggers, zorgen er niet altijd voor dat adressen of kentekens van burgers onherkenbaar zijn. Dat heeft het programma De Monitor van KRO-NCRV ontdekt. Tipgevers in deze uitzending waren onder meer vrienden van een jongen die zelfmoord wilde plegen, eigenaren van een weggesleepte auto, en een man die op de website van de politie werd bestempeld tot de dader van een mishandeling. De Monitor ontdekte dat er in 163 politievlogs 31 keer persoonsgegevens te zien waren. Ook op Twitter en Facebook zijn agenten regelmatig onzorgvuldig. Dit zou tot overtredingen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens hebben geleid.

Aanscherpen

De autoriteit Persoonsgegevens laat De Monitor weten dat ze van de politie verwacht haar beleid op dit gebied aan te scherpen: ‘De politie heeft toegezegd betere waarborgen te treffen. Het lijkt ons goed als in dit beleid ook wordt ingegaan op eenduidigheid over het gebruik en het onherkenbaar maken van persoonsgegevens. Wij zien dat voor nu als passende maatregelen en houden hier contact over met de politie’, meldt de privacy-waakhond.

Levens redden

De politie vindt dat het aantal missers in het niet valt, afgezet tegen de hoeveelheid social media-berichten van agenten. Dit zegt Ron de Milde, de programmadirecteur Nieuwe Media bij de politie. Hij stelt ze dat ze er veel zaken mee weet op te lossen, en dat zelfs ‘levens worden gered’. Men wil misstappen voortaan voorkomen, door politiemensen beter te instrueren over het gebruik van social media.

De uitzending van De Monitor over de politie en social media wordt zondagavond uitgezonden op NPO2, om 22.35 uur. Bekijk hier alvast een fragment uit het programma: