Vakbondsbaas hielp vriendin aan baan

Gerrit van de Kamp, de voorzitter van de politievakbond ACP, heet zijn vriendin aan een baan geholpen bij een belangrijk onderzoek naar de Nationale Politie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zou dat door de vingers hebben gezien, omdat ze de steun van de vakbond niet wilden verliezen om de vorming van de Nationale Politie.

Dat schrijft NRC Handelsblad, dat een reconstructie maakte van de oprichting van de Cultuurmonitor Nationale Politie. De monitor zou moeten bijdragen aan een cultuurverandering binnen de politie, waar werknemers hun leidinggevenden niet meer durven te wijzen op misstanden.

Vriendin in onderzoeksteam

In 2012 beloofde vakbondsvoorzitter Van de Kamp dat hij de oprichting van de Nationale Politie zou steunen als de Cultuurmonitor zou financieren en daar gebruik van zou maken. De vriendin van Van de Kamp stond volgens NRC Handelsblad toen al klaar om een rol in die monitor te vervullen en er een proefschrift over te schrijven.

In juli 2013 meldde een klokkenluider dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de steun van de vakbond voor de vorming van de Nationale Politie ‘kocht’, door Van de Kamp en zijn vriendin hun gang te laten gaan. Met die klacht werd niets gedaan.

Onafhankelijkheid op het spel

Bob Hoogenboom, hoogleraar aan Nyenrode, had de leiding over het onderzoeksteam rond de Cultuurmonitor. Hij zette de vriendin van Van der Kamp in 2013 uit het team vanwege ‘interne strubbelingen’ en omdat zijn ‘onafhankelijkheid op het spel stond’. Een week later trok Van de Kamp zijn steun voor de Cultuurmonitor in. De monitor is inmiddels klaar, maar wordt niet openbaar gemaakt.

Vakbond ACP zegt in een reactie dat Van de Kamp en zijn vriendin altijd duidelijk is geweest over hun relatie. Ook zou het ministerie akkoord zijn gegaan. Een woordvoerder van het het ministerie zegt zij de onderzoeksfunctie niet hebben gegeven, maar dat hoogleraar Hoogenboom dat heeft gedaan.