Politiebond wil misdaad in de haven aanpakken

De minister van Veiligheid en Justitie moet de problemen in de haven in Rotterdam aanpakken. De voorzitter van de politiebond Jan Struijs zegt tegen EenVandaag dat corruptie en georganiseerde misdaad steviger moet worden bestreden. ‘De georganiseerde criminaliteit is beter georganiseerd dan de politie’.

Struijs zegt in de actualiteitenrubriek dat de opsporing moet worden uitgebreid, de informatie op orde moet komen en er garanties moeten komen voor een stevigere aanpak van de georganiseerde criminaliteit, zoals ondermijning. Ook wil hij een onderzoek naar corruptie.

Ondermijning

Er is volgens de vakbondsman structureel achterstallig onderhoud op mensen, middelen en op investering in de georganiseerde criminaliteit. Volgens Struijs is het geen lokaal Rotterdams probleem. Maar landelijk, ‘een zaak van nationaal belang’. ‘Het is ondermijning van de democratie. Het is een sluimerend proces waar te weinig aan wordt gedaan. De diensten werken zich het snot voor de ogen’.

Grote vissen

De politievakbond sprak de afgelopen maanden in het geheim met personen werkzaam in het havengebied die anoniem willen blijven. Struijs: ‘Ze geven aan dat ze de kleine vissen vangen. Door gebrek aan capaciteit en slechte ICT worden de grote vissen niet gevangen.’ Op belangrijke zaken mag niet worden door gerechercheerd. ‘Een doodzonde’, zegt de NPB voorzitter. Struijs vindt dat de minister de signalen zeer serieus moet nemen. ‘Als ik zie met welke middelen deze opsporingsdiensten moeten werken, dat is achter de feiten aan. De georganiseerde criminaliteit is beter georganiseerd dan de politie. Dat baart mij zorgen.’

Gerrit en Gertie

De spanningen in de haven zijn opgelopen naar aanleiding van de corruptiezaak rond de twee douaniers Gerrit G. en Gertie V. Beide mannen worden in afzonderlijke zaken ervan verdacht containers met honderden kilo’s drugs te hebben doorgelaten voor criminelen. Er zouden signalen zijn dat er meer corruptie is in de haven. ‘Je merkt dat de georganiseerde misdaad inbreekt op computers. Ze zetten mensen onder druk te vertellen over systemen, mensen worden privé benaderd en via social media’. De corruptie in de haven moet worden onderzocht, zegt Struijs. Het gaat niet om ‘doorsnee’ criminelen, ‘ze zijn onderdeel van een netwerk, goed gefaciliteerd met goeie wapens’,  zegt de NPB voorman. ‘Dit woekert voort, dat moet niet’.

Politiek

Ook Kamerleden Nine Kooiman (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA) willen een onderzoek. Verschillende douaniers hebben bij de parlementariërs alarm geslagen over de huidige situatie. Er hebben gijzelingen plaats gevonden en douaniers hebben moeten aanzien hoe een container onder hun neus is leeggehaald, aldus Van Toorenburg. ‘Ze konden of durfden niet op te treden omdat ze geen rugdekking hadden.’ SP Kamerlid Kooiman stelt: ‘Het is gevaarlijk voor de mensen die er werken’.

De uitzending vanavond om 18:15u op NPO1.

Zie ook:

Hoeveel zebra’s zijn er in de haven?

‘Douane-dossier mogelijk gestolen bij ovj’

‘Douane gaat minder surveilleren’

‘OM wilde kroongetuigedeal in douane-zaak’

Schaduw van de Hakkelaar in het douane-dossier