Politiechef reisde volop businessclass, politiebonden willen onderzoek


Voormalig politiechef Henk Bril vloog in 2,5 jaar tijd 35 keer businessclass naar verre bestemmingen. Dat is niet gebruikelijk, maar de leiding van de landelijke eenheid stemde er telkens mee in. De totale reiskosten (inclusief hotels en declaraties) liepen in die periode op tot ruim 75.000 euro. Dat schrijft het AD.

Onvolledig

Driekwart van Bril’s vliegkosten, 40.000 euro van in totaal 53.000 euro, ging op aan businessclassreizen buiten Europa, terwijl economyclass de standaard is. Dat blijkt uit politiegegevens die radioprogramma Argos opvroeg via de Wet Openbaarheid Bestuur. Na anderhalf jaar werden de gegevens bekendgemaakt en de politie schakelde landsadvocaat Pels Rijcken in om het verzoek af te handelen. Volgens de politie is het reisoverzicht onvolledig.

Uit de gegevens blijkt volgens het AD dat de top van de landelijke eenheid – doorgaans plaatsvervangend politiechef Willem Woelders, maar ook politiechef Jannine van den Berg – regelmatig zonder argumentatie toestemden met businessclassreizen, terwijl economy de norm is. Businessclass vliegen is bij uitzondering mogelijk, mits goed onderbouwd.

Upgrade

Toen Bril (voormalig hoofd van de dienst landelijke informatie organisatie van de landelijke eenheid) in 2019 naar Brazilië vloog en een upgrade wilde (van 1900 naar 5600 euro), schreef hij: ‘Graag officieel je akkoord :)’ Woelders stemde toe. Businessclass naar Bali, van 2300 naar 4400 euro? ‘Is akkoord, boek maar’, schreef Woelders.

Ook bij een door Van den Berg getekende businessclasstrip in 2016 naar de VS van 4400 euro zat geen verantwoording. Volgens Van den Berg en Woelders is er niets onrechtmatigs gebeurd en is verder onderzoek niet nodig. Wel had het reisgedrag ‘doelmatiger gekund’ en zijn de regels na onderzoek aangescherpt. Bril zegt dat alle reizen volgens de regels zijn verlopen.

Grote onvrede

Binnen de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) ontstond grote onvrede over het ‘exorbitante reisgedrag’ van Henk Bril. In 2019 ontving de korpschef van de politie daarover een anonieme brandbrief. Daarin werden verschillende grote problemen binnen de dienst benoemd, die later zijn bevestigd door onderzoek van de inspectie justitie en veiligheid. Ook politievakbonden sloegen alarm.

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) pleit voor nader onderzoek naar het reisgedrag:

‘Er blijft veel ongenoegen bij politiemensen die dit hebben gemeld. Volgens hen is onvoldoende onafhankelijk en transparant onderzoek gedaan. Het is voor eenieder beter dat de onderste steen boven komt. Hierna kan pas worden gebouwd aan een veilige werkomgeving. De schaduwen uit het verleden blijven anders als een donkere wolk boven deze afdeling hangen.’