Politiek Curaçao in de greep van de mafia? (#3) (COLUMN)

Afgelopen vrijdag is parlementslid, politiek leider en ex-premier van Curaçao Gerrit Schotte veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie. Vraag: hoe kon hij premier worden? Antwoord: team up met de mafia. Corruptie is de norm op het eiland.

Door onze correspondent

Wat is er mis met Schotte?

De carrière van Schotte kent een bizar verloop. Na zonder diploma van de havo gestuurd te zijn wegens tentamenfraude rijgt hij gedurende 12 jaar de ene veroordeling na de andere aan elkaar. Na veroordeeld te zijn als mislukte autodief, zijn alle volgende veroordelingen meer serieuze vermogensdelicten.

Spullen afleveren

In 2005 rijdt Schotte zonder rijbewijs en onverzekerd 116 kilometer per uur in de bebouwde kom. Hij had grote haast want hij moest ‘ergens’ twee sporttassen met ‘spullen’ afleveren. Door zijn hoge snelheid veroorzaakt hij een dodelijk ongeluk. Een ooggetuige verklaarde: ‘even later kwam een vriend van Schotte aanrijden, die nam de sleutel uit de auto, maakte de achterbak open, nam de sporttassen er uit, stapte ermee in zijn auto en reed met hoge snelheid weg. De tassen waren duidelijk belangrijker dan het slachtoffer.’

Nu was Schotte ’s toenmalige schoonvader, Richard Salas, minister van Verkeer en dus kwam behalve de politie ook een officier van justitie opdraven en die nam een grote doofpot mee, zo gaat het verhaal. Behalve belemmering van het politieonderzoek pleegde Schotte uit gewoonte verzekeringsfraude door de schade aan de auto te claimen terwijl het een leenauto was.

Zich schuldig voelen lijkt niet tot zijn emoties te behoren; de schuld van het ongeluk lag natuurlijk bij het slachtoffer, vond hij.

Charmante man

beeld: NOS/Dick Drayer

Het vreemde is dat Curaçaoënaars die ik sprak en niet bepaald tot zijn vriendenkring kunnen worden gerekend, over hem zeiden dat Schotte niet dom is, hard werkt, altijd op tijd is en dingen snel en goed kan regelen. Bovendien een charmante man en welbespraakt, typisch een verkoper.

Hij kan hard werken en dat is inderdaad prima, maar dan moet je niet met verkeerde zaken bezig zijn. Als hij gewoon was gaan werken had hij geen schulden opgebouwd, was hij niet constant veroordeeld geweest en had hij een vlekkeloze carrière kunnen opbouwen, bijvoorbeeld als verkoper van tweedehands auto’s.

Sluw

Anderen omschreven hem als sluw en manipulatief, iemand die zichzelf het belangrijkste vindt, kan liegen alsof het gedrukt staat en andere mensen misleid en misbruikt. Hij geeft inderdaad geen blijk van schuldgevoelens en toont geen spijt wat hij anderen aandoet. Hij ziet het verwerpelijke niet in van zijn eigen gedrag en neemt daar dan ook geen verantwoordelijkheid voor. Hij heeft altijd een excuus en dus vervalt hij constant in dezelfde fouten. Hij is een slechte fraudeur die steeds tegen de lamp loopt, maar hij blijft het proberen, zelfs als premier.

Schotte is beslist voer voor psychologen.

Hoe kon hij premier worden?

Behalve met mislukte banen, fraudes en failliet gemaakte onderneminkjes, met veroordelingen en het opbouwen van een schuldenlast van 800.000 gulden, was Schotte ook nog bezig geweest met netwerken.

Dat ging hem als ras verkoper goed af en bepaalde ondernemers, politici en grote gokbazen gingen tot zijn netwerk behoren. De meeste leden van deze schimmige club komen we later tegen als ze als minister in de regering Schotte bij screening een crimineel verleden blijken te hebben.

Eén minister, de naar Curaçao geëmigreerde Libanees El Hakim, blijkt indirecte banden met de Libanese terreurorganisatie Hezbollah te hebben maar ook banden met gokkoning Francesco Corallo, die volgens de Italiaanse regering lid is van de mafia. En natuurlijk had Schotte de juiste vrouw getrouwd, Nathalie Salas. En daarnaast had hij ook nog de juiste buitenvrouw, Cecely van der Dijs.

Zuid-Amerikaanse cultuur

Van Europese Nederlanders krijg ik altijd de vraag hoe een man als Schotte premier kon worden, met zo’n besmet verleden.

Om Curaçao te begrijpen kan je geen Europees-Nederlandse maatstaven aanleggen. Curaçao heeft zijn eigen cultuur, ook op politiek gebied, vergelijkbaar met de Zuid-Amerikaanse cultuur. Daar kijkt men niet op van een minister die veroordeeld is geweest; in Colombia bijvoorbeeld is meer dan zestig procent van alle rechters, officieren van justitie, politici, de top van leger en politie al eens veroordeeld. Dat is geen belemmering voor je carrière. Een deel van de Curaçaose bevolking denkt er kennelijk ook zo over.

Schotte kon als mafiamaatje niet alleen aan de politiek deelnemen, maar daardoor zelfs succesvol zijn.

Is Schotte uniek?

Schotte heeft het juiste karakter voor een typisch Latijns-Amerikaanse leider, populisten die vroeg of laat wegens corruptie en machtsmisbruik veroordeeld worden maar daar geen last van hebben in hun verdere politieke loopbaan. Praktisch alle Zuid-Amerikaanse leiders zijn veroordeeld of worden vervolgd, zoals nu weer Lula in Brazilië.

Is Schotte de eerste corrupte politicus op het eiland? Nee hoor, in 2003 en volgende jaren zagen we het vergelijkbare politieke en juridische treurspel Godett c.s.

En toen was het eiland nog geen autonoom land binnen het Koninkrijk.

Corruptie is de norm

Op Curaçao heerst een cultuur van corruptie en van misdaad en dat schijnt sterker te zijn dan de eveneens aanwezige integriteit en goede wil.

Een koloniaal bewind zoals van Spanje, Portugal en ook Nederland concentreerde de juridische en politieke macht in de handen van een kleine groep en deze elite beheerste eveneens het economische leven.

Deze eeuwenlange bestaande maatschappijstructuur zit dan ook ingebakken op Curaçao, eveneens in de na-koloniale tijd. Het is een ideaal model voor populisten die geen last hebben van beperkingen als geweten, eer, plichtsbesef en dat soort hinderlijke zaken. Deze cultuur kan alleen veranderen vanuit de samenleving zelf. En zolang de meerderheid van de bevolking die omslag niet maakt, blijft de populist met zijn criminele clubje regeren.

Gratis wasmachines

De MFK, zijn politieke partij, heeft dan ook verklaard pal achter haar geliefde Leider te blijven staan. Schotte zelf gaat in beroep (Nederland speelt een vies politiek spelletje, daar ging de rechtszaak om verklaarde hij, ook na een nieuwe aangifte), hij blijft Statenlid en doet in september aan de verkiezingen mee: want hij kan immers zijn volk in de strijd tegen het koloniale en racistische Nederland niet in de steek laten.

Hij heeft laten zien dat je op Curaçao stemmen kan kopen met uitgekiende anti-Nederland marketing, mafiageld, gratis wasmachines en sociale programmaatjes die na de verkiezingen zomaar weer verdwenen zijn.

Wordt dus vervolgd.