Portret: Sonja & Astrid

Hun hele leven zwegen ze, maar vandaag staan ze in één klap op alle voorpagina’s: Sonja en Astrid Holleeder. De zussen van Willem willen afrekenen met hun broer en hem levenslang achter tralies zetten. Een opmerkelijke stap. Wie zijn deze vrouwen? En wat drijft ze?

Door Vincent Verweij

Sonja Holleeder is de bekendste van de twee, omdat ze getrouwd was met Heineken ontvoerder Cor van Hout en twee kinderen met hem kreeg. De relatie met Cor van Hout ontstond begin jaren tachtig. Van Hout woonde toen samen met een andere vrouw (Anneke) maar werd verliefd op Sonja en verwekte een kind bij haar. Hij verliet Anneke en ging samen wonen met Sonja. Hun dochter Francis werd een half jaar voor de Heineken ontvoering geboren. Toen Cor van Hout en Willem Holleeder na de ontvoering naar Frankrijk vluchtten, belde Sonja regelmatig vanuit openbare telefooncellen met Cor. Omdat ze onder observatie stond, kon de politie uiteindelijk via Sonja’s telefoontjes de verblijfplaats van de ontvoerders in Parijs achterhalen.

Ruzie

Het tweede kind van Cor en Sonja werd in 1993 geboren: zoon Richie. Sonja voedde de kinderen grotendeels alleen op omdat Cor lange gevangenissraffen uitzat voor de ontvoering en later voor drugshandel. Van een normaal gezinsleven was geen sprake. In de periodes dat Van Hout vrij was, zocht hij het gezelschap van vrienden en criminele collega’s. Hij bestelde voortdurend prostituees en thuis maakte hij ruzie met Sonja. Intussen ontwikkelde hij een stevig drankprobleem en een gokverslaving. Vrienden van Cor zeggen dat de liefde van Sonja allang gedoofd was, maar dat ze bij hem bleef omdat hij financieel goed voor haar zorgde.

Schikking

Dat bleek ook nadat Van Hout werd geliquideerd in 2003. Cor bleek te beschikken over een voorraad goudstaven, waarvan Sonja na zijn dood een deel verkocht, ter waarde van bijna 6 ton. Justitie en de fiscus probeerde te bewijzen dat het om witwassen ging, maar kregen van de rechter geen gelijk. In de jacht op Cor’s criminele vermogen moest Sonja Holleeder uiteindelijk schikken met de fiscus, waarbij ze 1,1 miljoen euro aan de Staat betaalde.

Astrid

Over Astrid Holleeder is minder bekend. Ze was getrouwd met Jaap Witzenhausen, die een tijd lang bedrijfsleider was van sexclub Satyricon in de Amsterdamse rivierenbuurt, een bordeel dat (officieus) van Cor van Hout was. Later ging hij in de kunsthandel. Samen kregen ze een dochter, Miljuschka, die later bekend werd als presentatrice bij TMF en SBS Shownieuws. Tijdens het Citypeak-onderzoek dat in de jaren negentig tegen Van Hout liep, komt Astrid Holleeder regelmatig over de tap. Ze heeft contacten met haar broer Willem en met zus Sonja. In processen-verbaal van de Amsterdamse CIE valt te lezen dat zowel Astrid als Sonja Holleeder na de dood van Cor van Hout betrokken zijn geweest bij de verkoop van zijn prostitutie panden in Alkmaar.

Advocaat

Astrid is de hoogst opgeleide van de familie Holleeder: ze werkt inmiddels al lange tijd als advocate bij het kantoor Coumans & Van Gaalen in Amsterdam. In de loop der jaren hebben al heel wat journalisten, waaronder ondergetekende, geprobeerd haar te spreken te krijgen, maar ze nam nooit de moeite telefoontjes of emails te beantwoorden.

Bewijs

De verklaringen die Astrid en Sonja hebben afgelegd lijken op het eerste gezicht explosief. Astrid zegt letterlijk in NRC dat ze haar broer voor de rest van zijn leven achter tralies wil zetten. Maar de vraag is of de verklaringen ook juridisch stand houden. Hebben de zusters Holleeder uit eigen wetenschap verklaard? Of hebben ze, zoals zoveel andere getuigen, van horen zeggen dat Holleeder liquidaties liet plegen? Morgen zullen we mogelijk meer weten als De Neus zich voor het eerst voor de rechtbank voor moorden moet verantwoorden.