‘Privé-gegevens agenten makkelijk te stelen’

Agenten maken zich zorgen over hun privégegevens, die gemakkelijk te stelen zouden zijn uit het computersysteem voor personeelszaken van de Nationale Politie. Dat blijkt uit een brief van bezorgde agenten aan de baas van de politie, Gerard Bouman, die in handen is van Dagblad van het Noorden. Ook gegevens van leden van geheime units, die normaal gesproken worden afgeschermd, kunnen via het systeem worden ingezien.

Normaal gesproken worden leden van bijvoorbeeld arrestatieteams en het Team Criminele Inlichtingen afgeschermd. De gegevens zijn niet te vinden in bijvoorbeeld interne telefoongidsen. Maar de gegevens van in ieder geval het Team Criminele Inlichtingen zijn wel via het systeem op te vragen. En dat is ‘kinderlijk eenvoudig’ te kraken, stelt de briefschrijver, die op interne platformen bijval krijgt van collega’s.

Smartphone gevoelig voor virus

Het systeem, YouForce, is bij een extern bedrijf ondergebracht. Personeel kan via een website inloggen, ook op hun smartphone of tablet. Daar zit het probleem: deze apparaten zijn gevoelig voor virussen van cybercriminelen, die daardoor vrij gemakkelijk privégegevens van een politieagent zouden kunnen stelen.

Het hacken van privégegevens in dienst bij de overheid gebeurt vaker, zo stelt de briefschrijver. Hij haalt een hack aan van een groep die gelieerd is aan IS, waarbij een database van het Pentagon werd gehackt. Met de gegevens die daarbij werden buitgemaakt, konden militairen, hun partners en kinderen worden bedreigd.

Eén agent per keer

De politie heeft aangekondigd maatregelen te nemen. Zo komt er een extra beveiliging bij het inloggen. Er wordt dan niet alleen gevraagd om een wachtwoord, maar bijvoorbeeld ook om een code die wordt verstuurd per sms. Als een hacker alsnog het systeem binnenkomt, kan die per keer de gegevens van één agent inzien, en niet bij alle gegevens, zo stelt een woordvoerder.